Riadul rupe relaţiile diplomatice cu Teheranul

După o vară întreagă de război prin intermediari, în Yemen, Iranul şi Arabia Saudită au ajuns la conflict deschis după executarea unui cleric, de către Riad.
Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.01.2016

Ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir a anunţat că Riadul va rupe relaţiile diplomatice cu Teheranul după ce manifestanţii au năvălit în ambasada saudită din Teheran. Toţi diplomaţii iranieni trebuie să părăsească Regatul în 24 de ore.

Luând cuvântul o conferinţă de presă duminică, Jubeir a acuzat Iranul că încearcă să destabilizeze regiunea prin crearea unor “celule teroriste” în Arabia Saudită.

El a adăugat că atacul asupra ambasadei a fost la similar presupuselor atacuri anterioare ale Iranului asupra clădirilor diplomatice.

Potrivit ministrului saudit atacul manifestanţilor asupra ambasadei saudite la Teheran şi a consulatului saudit din oraşul iranian Machhad constituie "o încălcare flagrantă a tuturor convenţiilor internaţionale". Adel al-Jubeir a acuzat autorităţile iraniene că nu a făcut nimic pentru a împiedica aceste agresiuni şi de "ingerinţele negative şi agresive ale Iranului în treburile arabe care duc frecvent la pagube şi distrugeri".

Clericul Sheikh Nimr al-Nimr şi alte 46 de persoane au fost executate sâmbătă, după ce Arabia Saudită i-a găsit vinovaţi de terorism. Într-un comunicat de presă al Ministerului de Interne saudit se arată că majoritatea celor executaţi sâmbăta au fost implicaţi într-o serie de atacuri comise de reţeaua teroristă Al-Qaeda între anii 2003-2006.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Arabia Saudită se va confrunta cu o "răzbunare divină" pentru executarea clericului şiit: "Sângele nedrept vărsat al acestui martir oprimat va produce fără îndoială efecte în curând şi răzbunarea mâinii divine va cădea asupra politicienilor saudiţi".

SUA cere calm

SUA, care este un aliat al regatului bogat în petrol, a cerut soluţionarea problemelor pe cale diplomatică, iar liderilor din regiune să reducă tensiunile.

“Credem că implicarea diplomatică şi dialogul direct rămân esenţiale în rezolvarea neînţelegerilor şi vom continua să cerem liderilor din regiune să ia măsuri pozitive pentru a calma tensiunile”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Iranul arestează 44 de manifestanţi

Diplomaţii saudiţi au fost rechemaţi din Iran după ce manifestanţii au atacat clădirea ambasadei din Teheran în dimineaţă zilei de duminică, împreună cu un consulat din oraşul nord-estic Mashhad.

Iranul a arestat 44 de persoane în legătură cu atacarea ambasadei, iar preşedintele iranian Hassan Rouhani a numit incidentul “complet nejustificat”.

Executarea liderului şiit al-Nimr, totuşi, a cauzat nemulţumiri atât în rândul oficialilor iranieni cât şi a populaţiei iraniene. Duminică, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a susţinut că Arabia Saudită va înfrunta o “retribuţie divină”.

Jubeir a răspuns la remarcile lui Khamenei, susţinând că istoria Iranului a fost “plină de interferenţe negative şi ostilităţi în ceea ce priveşte chestiunile arabe şi că întotdeauna [istoria sa] este însoţită de distrugere”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor