Alertă în Italia: 10 persoane, testate pozitiv cu un virus de tip SARS
alte articole
Alertă în Italia, după ce aproximativ 10 persoane au fost testate pozitiv recent cu un virus de tip SARS. Persoanele testate nu au prezentat simptomele bolii şi nu au fost plasate în carantină, a precizat un specialist în boli infecţioase pentru agenţia ANSA luni.
"Aproximativ 10 persoane au fost testate pozitiv, dar încă nu prezintă niciun simptom", a afirmat Alessandro Bartoloni, de la Clinica pentru boli infecţioase din cadrul Spitalului Careggi, din Florenţa.
"Persoanele testate nu au fost plasate în carantină, deoarece nu prezentau niciun simptom", a mai declarat specialistul, subliniind că sângele recoltat a fost trimis la Institutul pentru Sănătate de la Roma pentru un al doilea control.
"Eram convinşi de afirmaţia OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) că virusul nu se propagă uşor şi că este mai degrabă agresiv, însă astăzi constatăm exact contrariul", a precizat Bartoloni.
Specialistul a anunţat că reprezentanţii clinicii continuă recoltările, pentru a afla care este extinderea şi difuzarea virusului.
Conform datelor oficiale, MERS-Cov (Sindromul Respirator Coronar Viral din Orientul Mijlociu), numit în Italia "noul SARS", ar fi provocat în total moartea a aproximativ 30 de persoane.
Evoluţia virusului gripei aviare din China nu poate fi estimată, avertizează directoarea OMS
Pe de altă parte, directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a avertizat la data de 20 mai 2013 că evoluţia gripei aviare care s-a declanşat în China nu poate fi estimată.
"Nimeni nu poate prezice care va fi evoluţia acestei crize", a precizat Margaret Chan la Geneva, la deschiderea Adunării Mondiale a Sănătăţii, subliniind, totuşi, că "în prezent transmiterea de la om la om a virusului este neglijabilă". "Virusurile gripei aviare suferă mutaţii constant", a mai precizat Margaret Chan.
La reuniunea anuală care a avut loc la Geneva până la data de 28 mai, au asistat aproximativ 3.000 de delegaţi din 194 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Chan a mulţumit în discursul său Chinei pentru colaborarea sa strânsă cu OMS, precum şi pentru supravegherea a mii de persoane care intră în contact cu pacienţii, inclusiv personal medicali.
Începând din luna martie, nu mai puţin de 100 de cazuri de contaminare cu virusul H7N9 au fost confirmate, "însă după închiderea pieţelor de păsări vii numărul cazurilor noi a scăzut radical", a mai declarat directoarea OMS.
Margaret Chan a vorbit şi despre bolnavii infectaţi din septembrie 2012 cu coronavirusul similar SRAS, detectat pentru prima dată în Orientul Mijlociu.
Se transmite de la om la om
"Până în prezent, au fost înregistrate 41 de cazuri, dintre care 20 de decese", a afirmat Margaret Chan, adăugând că "deşi numărul cazurilor rămâne redus, transmiterea de la om la om a avut loc şi membri ai personalului medical au fost contaminaţi".
Deja au trecut 10 ani de la declanşarea pandemiei SRAS (Sindromul respiratoriu acut sever) apărută în China, care a cauzat moartea a peste 8000 de persoane şi a provocat îngrijorări în întreaga lume.
"Aceste două noi boli ne amintesc că ameninţarea noilor maladii şi a pandemiilor este încă prezentă. Mutaţiile constante şi adaptarea sunt mecanismele de supravieţuire în lumea microbilor. Încă ne mai surprind", a mai declarat Margaret Chan.
Aceasta a subliniat importanţa informării rapide a OMS în "mod total transparent", amintind că o "ameninţare într-o regiune poate deveni o ameninţare pentru toţi".
În cursul aceste adunări, OMS va examina mai ales modalităţile de a asigura locul sănătăţii în viitoarele politici de dezvoltare.
Datele OMS privind gripa aviară din China ridică noi întrebări în legătură cu transmiterea de la om la om
Peste 50% dintre pacienţii infectaţi cu noul tip de gripă aviară din China nu au avut contact cu păsări, a anunţat în luna aprilie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ridicând noi întrebări în legătură cu felul în care virusul este transmis de la om la om, scrie Reuters.
Virusul H7N9 a infectat până la data de 19 aprilie 201 nu mai puţin 87 de persoane în China şi a omorât 17, dar încă nu este clar cum aceştia au contractat boala. Un oficial chinez a declarat la începutul săptămânii că 40% dintre pacienţi nu au avut contact cu păsări.
”Este greu să elimini definitiv rolul păsărilor. Acesta este totuşi un virus animal care infectează din când în când oameni. Cu rare excepţii, ştim că oamenii nu se îmbolnăvesc în urma contactului cu alţi oameni”.
Reprezentantul OMS în China, Michael O’Lear, a spus că investigatorii au testat 80.000 de păsări şi doar 40% dintre acestea erau infectate cu virusul gripei aviare, însă nici una nu manifesta semne ale bolii.
Pe de altă parte, un cercetător de Academia Chineză, citat de ziarul China Daily, susţine că epidemia are legătură cu migraţia păsărilor sălbatice.
O echipă internaţională de specialişti condusă de OMS şi de guvernul chinez va conduce o investigaţie în Beijing şi Shanghai.
Industria cărnii de pasăre din China a înregistrat deja pierderi de peste 1.6 miliarde de dolari, de la apariţia primelor rapoarte privind infecţia cu virusul gripei aviare, la începutul lunii aprilie.
Epoch Times a raportat despre revenirea SARS-ului la 27 februarie 2012. Până în prezent, SARS a infectat peste 8000 de persoane din 26 de ţări şi a provocat 774 de decese, potrivit unui articol din New England Journal of Medicine, care descrie SARS ca prima pandemie a secolului XXI.
Prima raportare Epoch Times despre SARS a apărut în februarie 2003. În martie, când mass-media chineză de stat a încercat să muşamalizeze adevărul şi când alte agenţii mass-media chineze din afara Chinei nu prea au acordat atenţie SARS, ziarul The Epoch Times a publicat mai mult de 300 de articole de ştiri despre SARS, trimiţând o puternică avertizare pentru oamenii din întreaga lume.