S-a demonstrat ştiinţific: bărbaţii pierd în greutate mai repede decât femeile

O femeie va trebui să muncească mai mult şi să mănânce mai puţin pentru a pierde aceeaşi greutate ca majoritatea bărbaţilor.
O femeie va trebui să muncească mai mult şi să mănânce mai puţin pentru a pierde aceeaşi greutate ca majoritatea bărbaţilor. (Matthew LeJune/Unsplash)

Cercetătorii susţin că bărbaţii pierd mai uşor în greutate, datorită fiziologiei particulare a corpului masculin, asociate cu un tipar diferit de acumulare a grăsimii. Şi asta nu este tot. Un studiu sugerează că, în cazul pierderii în greutate, beneficiile aduse sănătăţii sunt mult mai mari în cazul bărbaţilor decât al femeilor.

Studiul în cauză, publicat de revista Diabet, Obezitate şi Metabolism, a analizat rezultatele unei diete de scădere în greutate la peste 2200 adulţi supraponderali din Europa, Australia şi Noua Zeelandă. Toţi participanţii aveau pre-diabet (un nivel de glucoză mai ridicat decât cel normal, care poate evolua în diabet). Persoanele cu pre-diabet prezintă un risc mai mare de a dezvolta în cele din urmă diabet de tip 2.

În cele opt săptămâni în care a avut loc studiul, aceşti adulţi au urmat o dietă zilnică de 800 de calorii, bazată în principal pe supe, smântână, cereale gătite şi legume cu conţinut scăzut de calorii. La sfârşitul studiului, bărbaţii au pierdut în medie o greutate corporală cu 16% mai mare decât femeile: aproximativ 12 kilograme comparativ cu 10, pierdute în medie de femei.

În plus, 35% dintre bărbaţii şi femeile care au participat la experiment au revenit la nivelurile normale de glucoză.

Mai mult, o veste bună pentru bărbaţi este şi aceea că, în ansamblu, în cazul acestora s-a înregistrat o frecvenţă cardiacă mai mică şi un procent mai scăzut de grăsime corporală. În plus, s-a constatat că au un risc mai scăzut să dezvolte diabet în comparaţie cu femeile.

În plus, dieta cu conţinut scăzut de calorii nu a avut efecte pozitive asupra femeilor care au participat la studiu.

De fapt, femeile au prezentat o scădere mai mare a lipoproteinelor cu densitate mare (HDL), cunoscute şi sub denumirea de "colesterol bun", precum şi o reducere a densităţii minerale osoase, care poate duce la fragilizarea acestora. Chiar şi masa corporală slabă este diminuată, ceea ce încetineşte metabolismul şi poate încetini şi scăderea în greutate.

Un alt punct în favoarea bărbaţilor se referă la tipul de grăsime pierdut: bărbaţii tind să acumuleze grăsimi în zona abdominală, iar acest tip de grăsime se numeşte grăsime viscerală. Când organismul elimină grăsimea viscerală, metabolismul se accelerează, iar mai multe calorii sunt arse, favorizând astfel scăderea în greutate.

Femeile în schimb, tind să acumuleze grăsime pe şolduri, coapse şi fese. Acest tip de grăsime, numită grăsime subcutanată, este importantă pentru sarcină şi menstruaţie, dar pierderea ei nu duce la o accelerare a metabolismului. Şi, aşa cum era de aşteptat, în timpul studiului femeile au pierdut mai multe kilograme pe şolduri decât bărbaţii.

Care este motivul?

Motivul pentru care bărbaţii tind să piardă în greutate mai repede decât femeile este legat de structura lor corporală diferită.

Din punct de vedere fiziologic, bărbaţii ard grăsimile mai rapid şi au mai multă masă musculară slabă, deci au o rată metabolică mai înaltă. Masa slabă consumă mai multe calorii, deci cu cât ai mai multă, cu atât se ard mai multe calorii.

Din acest motiv, numărul caloriilor consumate în timpul experimentului a favorizat bărbaţii. Din cauza metabolismului mai rapid, bărbaţii tind să consume mai multe calorii pentru a satisface “metabolismul bazal" - cantitatea de energie necesară menţinerii unor activităţi fiziologice de bază: respiraţia, activitatea inimii, funcţia rinichiului, activitatea cerebrală, echilibrul termic, echilibrul osmotic (al presiunii).

În regimul în cauză, bărbaţii şi femeile au consumat aceleaşi alimente, ceea ce a dus în mod natural la un deficit caloric mai mare al bărbaţilor decât al femeilor. Cea mai mare pierdere în greutate a fost, prin urmare, previzibilă chiar şi luând în considerare doar acest factor.

În concluzie - bărbaţii au o masă musculară mai mare, iar masa musculară este un ţesut metabolic mai activ. Cu cât aveţi mai mulţi muşchi, cu atât metabolismul este mai rapid, astfel încât cei care au cel mai rapid metabolism ard mai multe calorii şi pierd mai mult în greutate."

Dar acest lucru nu trebuie să descurajeze femeile. Sunt recomandate exerciţii ce presupun ridicarea de greutăţi, fitness, în general exerciţii care măresc “masa slabă” şi pot contribui la consolidarea oaselor.

"O femeie are avantajele ei, dar când se pune problema pierderii în greutate, cei avanajaţi sunt cu siguranţă bărbaţii", a conchis Young.

Kimerly Holland este o scriitoare freelancer. Acest articol a fost publicat pe site-ul Healtline.com