Rx: Indura un pic
Pentru acesti initiatori canadieni, durerea a insemnat munca dintr-o zi — nu au fost suficient de curajosi pentru a lucra fara Tylenol. (Photos. com)
De ce as vrea eu ca oamenii sa simta durerea daca, in trecut, i-am criticat pe doctori din cauza controlului inadecvat al durerii? Am punctat cum unii oameni primesc cantitati insuficiente de medicamente. Altii au refuzat medicatia de teama dependentei in ciuda faptului ca mai au de trait doar cateva zile sau saptamani.
Insa ideea de a indura un pic durerea este recomandarea corecta pentru milioane de persoane.
Astazi, multi nord americani iau acetaminophen (paracetamol), cunoscut mai bine ca Tylenol, pentru a alina o multime de dureri. Se stie de ani de zile faptul ca o cantitate prea mare de Tylenol poate sa cauzeze slabirea ficatului si insuficienta hepatica.
Acum, potrivit unui nou studiu, chiar si daca se ia doza zilnica recomandata, pot aparea probleme la ficat. Acesta ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru milioane de persoane care iau medicamentul mentionat mai sus.
Dr. Neil Kaplowitz, de la Universitatea California de Sud, citeaza un studiu realizat pe 145 de pacienti sanatosi care au luat patru grame de Tylenol pe zi, doza maxima recomandata, timp de doua saptamani. 40 de procente dintre acesti voluntari au prezentat o crestere a aminotransferazei, o enzima din ficat care indica posibila problema a acestuia. De fapt, cota inregistrata a fost de trei ori mai mare decat gradul normal de ingrijorare.
Este usor sa iei mai mult decat o doza cand folosesti Tylenol. Tylenol extra-puternic contine 500 de miligrame (mg) de acetaminophen. Doua din aceste tablete, luate de patru ori pe zi, inseamna 4.000 mg, doza maxima. Orice depasire a acestei doze inseamna un pericol.
Astazi, acetaminophen provoaca mai multe depasiri ale dozei recomandate si decese cauzate de aceste depasiri decat orice alt medicament din Statele Unite ale Americii (S.U.A.). Un studiu al Centrului Medical al Universitatii din Washington a aratat ca aproape o jumatate din aceste cazuri de slabire a ficatulu - la 662 de pacienti din 22 de centre de transplant al ficatului, dupa o perioada de sase ani -, a fost rezultatul otravirii cu acetaminophen.
Acest lucru este echivalent cu ingrijorarea din 1998 cand doar la 28 de procente dintre cazurile de otravire a ficatului s-a gasit originea in acest medicament. Dupa doar cinci ani, in 2003, cifra a crescut la 51 de procente.
Administratia Federala a Medicamentelor din S. U. A. estimeaza ca 56.000 de vizite de urgenta la doctor, dintr-un an, sunt cauzate de otravirea cu acetaminophen.
Unele dintre aceste vizite au fost cauzate de ceea ce oamenii de stiinta numesc “ghinion terapeutic” (“therapeutic misadventures”). Ele apar din mai multe motive si adesea pacientii nu au nici o idee despre ce se intampla.
De exemplu, exista in America de Nord o tendinta de a exagera lucrurile. Argumentarea consta in faptul ca daca opt tablete de Tylenol pe zi ajuta la usurarea simptomelor de durere, atunci 12 tablete pe zi ar fi de mai mare ajutor. Este o greseala.
O alta capcana neasteptata a Tylenolului rezulta din dozarea dubla. In timp ce suferi de o durere de spate, te trezesti intr-o dimineata ca esti racit. Acum trebuie sa cauti un remediu pentru raceala care contine si acetaminophen.
In prezent, exista peste 150 de medicamente care contin acetaminophen si care pot fi luate fara reteta. Cand simte durere, cine isi rezerva timp sa citeasca eticheta pentru a vedea daca acest medicament este prezent?
Parintii ar trebui sa-si aminteasca ca versiunile pentru copii ale acetaminophen se gasesc intr-o mare varietate de formulari. De exemplu, prin inlocuirea drajeurilor pentru copii cu sirop sau elixir, un copil ar putea sa primeasca de trei ori doza recomandata.
Tylenolul este un medicament sigur, daca este folosit cum se cuvine. Problema e ca sunt prea multi oameni nesiguri. Motivele pentru care unii oamenii iau Tylenol si alte medicamente fara mare importanta sunt, de asemenea, socante. Unii pacieni imi spun ca “ma intareste”, “ma ajuta sa ma relaxez” sau “am o usoara durere de cap”. Mentalitatea acestor persoane a fost influentata de publicitatea de la televizor care ne asigura ca nimeni nu trebuie sa sufere de vreo durere, oricat de mica ar fi.
Medicamentele sunt transformate de ficat si eliminate de rinichi. Cercetatorii spun ca dozele lipsite de pericol nu afecteaza aceste organe. Poate ca au dreptate, dar nu pot sa cred ca dozele mici sunt bune pentru aceste organe, la fel cum nu pot sa cred ideea conform careia cu cat luam mai putine medicamente, cu atat e mai bine.
In ultimii ani, rapoartele au aratat cum multe medicamente, altele decat Tylenol, au cauzat fie rani grave, fie moartea. Unii pacienti iau aceste medicamente de buna credinta pentru problemele medicale. Nu am nimic cu medicamentele utilizate pentru a alina durerea celor care sufera de artrita si de alte boli locomotorii. Dar, in comparatie cu stramosii nostri, care isi croiau drum prin padurea primitiva, noi am devenit o natiune de persoane incapabile, care asteapta o libertate totala in ceea ce priveste tratarea chiar si a celei mai mici dureri. A devenit o dependenta periculoasa.
Dr. Gifford-Jones este un jurnalist pe domeniul medical cu cabinet medical privat in Toronto. Web site-ul sau este Mydoctor. ca/gifford-jones.