Yin si Yang-ul diabeturilor
Doua principii importante in medicina chineza sunt yin-yang si “arzatorul triplu” (san jiao in chineza).
Principiul yin-yang sustine ca tot ceea ce exista este compus din elemente opuse dar dependente unele de altele: yin si yang. Exista nenumarate exemple in natura acestora principii opuse si dependente reciproc, precum schimbarea anotimpurilor, ziua si noaptea, si chiar la nivelul microcosmosului — in principiul pozitiv si negativ al protonilor si electronilor. Aceasta idee este intalnita in medicina chineza in viziunea sa asupra structurii corpului uman, precum si a etiologiei bolilor si tratamentelor. De exemplu, partea superioara a corpului este privita ca yang si cea inferioara ca yin; diferitele organe corespund de asemenea unor diferite principii. Sanatatea subreda este inteleasa ca un dezechilibru al acestor principii, unde unul il domina pe celalalt. O stare sanatoasa este obtinuta cand aceste elemente sunt in armonie.
Principiul san jiao este folosit in diagnosticarea bolilor. O boala este clasificata conform locatiei sale in “arzatorul” superior, mediu sau inferior. Acestea se refera la partile superioare, medii si inferioare ale corpului. Fiecare “arzator” corespunde de asemenea unui set de organe. Acest sistem este folosit in primul rand in medicina chineza naturista.
In medicina chineza diabeturile sunt numite xiao ke sau sindromul “irosirii setei.” Cauza acestui sindrom este inteleasa a fi o deficienta de yin, alaturi de caldura patogena care afecteaza plamanii, stomacul si rinichii. Cand yin-ul este deficitar se produce caldura. Cand caldura este prezenta, aceasta “arde” yin-ul.
Cele mai comune simptome ale diabeturilor sunt setea excesiva, foamea si urinarea, asociate cu “arzatorii” de la nivel superior, mediu si inferior.
In medicina chineza se considera ca oamenii care consuma alcool, dulciuri sau alimente grase si au un stil de viata neregulat, nesanatos sau sedentar au o tendinta de a dezvolta xiao ke. Tulburarile emotionale pot contribui de asemenea la xiao ke. Un deficit de yin poate fi caracterizat prin letargie, slabire si un ten palid. Canalele energetice sunt blocate si rezulta o stagnare a sangelui. In cele din urma este generata caldura toxica. Acest lucru consuma lichidul organelor vitale, cauzand o proasta functionare a organelor si o lipsa a armoniei intre plamani, stomac si rinichi.
Medicina chineza individualizeaza tratamentul pentru a adresa simptomele pacientului, tiparele dezarmonizarii si zonele de deficienta.
O examinare medicala chineza include 4 parti: privitul, ascultatul sau mirositul, atingerea si intrebarile. Include examinarea formei, culorii si invelisului limbii, culoarea si exprimarea fetei persoanei, mirosul respiratiei si corpului si puterea, ritmul si calitatea pulsului.
Ierburile chinezesti pot ajuta la corectarea deficitelor de yin care contribuie la diabet. In functie de un anumit caz, vor putea fi prescrise ierburile care vor stimula yin-ul din plamani, stomac, splina sau rinichi. Terapia prin acupunctura ar putea fi de asemenea folosita.
Medicina chineza subliniaza dieta si nutritia corecta. Proprietatile energetice ale alimentelor, mai degraba decat continutul lor nutritiv, determina efecienta lor terapeutica. De exemplu, se spune ca spanacul racoreste. El intareste organele, stinge setea si promoveaza urinarea. Telina tonifica rinichii si elimina caldura. Pepenele de iarna este destul de eficient in reglarea zaharului din sange.
Medicina chineza naturista este o parte importanta in tratarea diabeturilor. Cele mai eficiente, non-toxice ierburi includ afinele europene, pepenele amar, ceapa, usturoiul, schinduful (bun pentru accelerarea si reducerea nivelurilor de zahar dupa mese), ginkgo biloba (imbunatateste fluxul sanguin din brate, picioare, degetele mainii si degetele picioarelor) si ginseng.