Ucraina: Putin, o metamorforză de la rece la cald

Preşedintele rus Vladimir Putin a ieşit, marţi, din tăcerea sa, alegând să-i 'menajeze' pe partenerii occidentali. Pentru moment, liderul rus a exclus o intervenţie armată în Ucraina, notează, miercuri, cotidianul francez Le Figaro.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin (Chung Sung-Jun / Getty Images)
Epoch Times România
05.03.2014

Preşedintele rus Vladimir Putin a ieşit, marţi, din tăcerea sa, alegând să-i 'menajeze' pe partenerii occidentali. Pentru moment, liderul rus a exclus o intervenţie armată în Ucraina, notează, miercuri, cotidianul francez Le Figaro.

Au fost suficiente 12 ore pentru a asista la metamorfoza lui Vladimir Putin. Luni seara, preşedintele rus poza în căpetenie de arme, asistând la exerciţii militare de mare amploare în regiunea Sankt-Petersburg. Cu două zile înainte, el a obţinut de la Consiliul Federaţiei - instituţie parlamentară aflată la ordinul lui, subliniază cotidianul francez - autorizaţia de a declanşa o intervenţie militară în Ucraina... Marţi dimineaţa, însă, lumea întreagă l-a putut vedea pe acelaşi lider de la Kremlin 'mestecând' liniştit, de la reşedinţa sa din Novo-Ogariovo, cuvintele următorului mesaj: 'Situaţia tensionată din Crimeea, care justifica recurgerea la arme, pur şi simplu a dispărut. Nu mai există o atare necesitate'.

Imediat după, rubla rusească, care s-a prăbuşit luni pe pieţe, a început să-şi recapete vigoarea. 'Singura necesitate care exista şi singurul lucru pe care l-am făcut a fost acela de a întări securitatea instalaţiilor noastre militare, care erau sub ameninţare constantă' din partea 'organizaţiilor naţionaliste', a declarat Vladimir Putin. 'Am reacţionat corect şi la timp', a adăugat liderul rus.

Ca şi cum, abia deschis, capitolul militar s-a şi încheiat, cel puţin provizoriu. Singurele săgeţi ale preşedintelui rus au fost îndreptate împotriva 'neonaziştilor şi antisemiţilor', care 'au luat puterea într-un mod neconstituţional', la Kiev.

Desigur, noile autorităţi ucrainene, începând cu preşedintele interimar Aleksandr Turcinov, sunt astăzi 'ilegitime'. Cu toate acestea, ele ar putea reintra în graţiile Kremlinului, după alegerile prezidenţiale prevăzute în data de 25 mai, cu condiţia ca acestea să se desfăşoare în mod calm. Deja preşedintele Dumei de Stat, Aleksei Narâşkin, un apropiat al lui Putin, a intrat în contact cu noul său omolog din Rada Supremă, Aleksandr Turcinov. Premierul Dmitri Medvedev ar fi făcut acelaşi lucru cu noul şef al guvernului ucrainean, Arseni Iaţeniuk.

Printre altele, şeful statului rus i-a menajat pe liderii occidentali - 'partenerii noştri', a insistat el. Însă, dacă aceştia din urmă vor decide să impună sancţiuni 'prejudiciul va fi mutual', a atenţionat Putin. În ceea ce priveşte G8, sub preşedinţia rusă pe care Occidentul ameninţă să o boicoteze, Rusia 'se pregăteşte pentru summit, pentru a-i primi pe colegi'. 'Dacă ei nu vor dori să vină, cu atât mai rău', a spus liderul rus.

Într-un mod şi mai suprarealist, Putin a dat dovadă de 'empatie pasageră' la adresa manifestanţilor de pe Euromaidan, care cer 'schimbări cardinale în sânul puterii'.

Preşedintele rus a mers chiar până la a dezminţi prezenţa trupelor ruse pe străzile din Simferopol, în condiţiile în care populaţia locală de origine rusă le oferea flori 'soldaţilor săi'. Potrivit liderului de la Kremlin, bărbaţii în negru cu mitraliere Kalaşnikov şi care în prezent deţin practic controlul asupra peninsulei nu ar fi decât 'forţe locale de autoapărare', care şi-ar fi luat uniforme din magazinele cu preţuri reduse ale armatei.

Respingând opţiunea unei uniri a Crimeii cu Federaţia Rusă, Kremlinul susţine în mod activ ideea unui viitor referendum privind independenţa în peninsulă, cu consecinţe uşor de imaginat. Este de aşteptat ca puterea de la Kiev să declare ilegitime rezultatele acestei consultări populare, lăsând Uniunea Europeană (UE) în expectativă.

De asemenea, preşedintele rus a părut că respinge propunerea germană privind înfiinţarea unui grup de contact în scopul anchetării situaţiei din Crimeea. 'Putin a dat de înţeles că va cere o autonomie mai largă pentru regiune, ceea ce îi va permite Rusiei să-şi amplifice influenţa', notează Maria Lipman, analistă a Centrului Carnegie.

'Cred că Viktor Ianukovici nu are viitor politic' - printr-o singură frază, Kremlinul a semnat 'uciderea politică' a fostului preşedinte ucrainean, refugiat astăzi în Rusia, în regiunea Rostov-pe-Don (sudul ţării). Dacă acesta din urmă este 'legitim', atunci acest atribut este valabil doar exclusiv în raport cu succesorul lui, Aleksandr Turcinov, care, în opinia Moscovei, nu este legitim. 'L-am văzut o dată, în urmă cu două zile. Este în viaţă şi bine sănătos', a precizat Vladimir Putin, dezminţind astfel recentele zvonuri potrivit cărora Ianukovici ar fi murit.

Luni, un şef al serviciului rus pentru Migraţie lăsa să se înţeleagă că Rusia i-ar putea acorda statutul de refugiat lui Ianukovici, a cărui extrădare este cerută de autorităţile ucrainene, pentru a-l aduce mai târziu în faţa justiţiei în ţara sa de origine.

Astfel, prin intervenţia unui singur om, conflictul ucrainean şi-a pierdut din intensitate, însă natura lui rămâne intactă. Potrivit Le Figaro, oricât de liniştitoare ar fi iniţiativa preşedintelui rus, ea nu prevede câtuşi de puţin o grabnică ieşire din criză. 'Nu ne vom schimba poziţia în problema Ucrainei', a declarat, la rândul său, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor