Putin îşi exprimă sprijinul pentru regimul din Venezuela

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. (LEO RAMIREZ / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
04.03.2014

Vladimir Putin susţine regimul din Venezuela, ţară în care protestele împotriva puterii s-au soldat cu cel puţin 18 morţi şi sute de răniţi.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a exprimat susţinerea pentru Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei, care este contestat în cadrul manifestaţiilor care au loc, a anunţat liderul de la Caracas, citat de AFP.

"Vladimir Putin transmite un mesaj clar de încredere adresat Venezuelei", a transmis Nicolas Maduro pe Twitter, afirmând că Moscova a semnat "acorduri de susţinere financiară" cu ministrul venezuelan al Petrolului, Rafael Ramirez.

Începând cu 4 februarie, Venezuela este scena unor proteste masive ale studenţilor faţă de regimul lui Nicolas Maduro. Pe străzile din Caracas, mii de oameni din toate straturile societăţii au protestat împotriva inflaţiei imense din acest an, a corupţiei, cât şi a celei mai mari rate a criminalităţii din lume.

Până acum violenţele s-au soldat cu cel puţin 18 morţi şi peste 260 de răniţi.

Protestatarii sunt nemulţumiţii de sărăcia şi corupţia care s-a accentuat în ultima perioadă în Venezuela. Maduro a instaurat şi o politică de cenzură asupra internetului şi a mass mediei şi interzis cinematografele. În multe oraşe din Venezuela, alimentele de bază sunt rare sau lipsesc în totalitate din magazine.

Maduro, înlocuitorul preşedintelui marxist, Hugo Chavez, se confruntă cu cele mai mari manifestanţii din ţară din timpul mandatului său de 10 luni. Ales anul trecut cu un avantaj foarte mic de voturi, Maduro l-a înlocuit pe fostul lider marxist Hugo Chavez care a lăsat ţara într-o situaţie dezastruoasă în 2013, după 14 ani de mandat. Politicile sale de naţionalizare a multor societăţi, introducerea multor măsuri economice arbitrare, precum şi a controlului statului asupra economiei şi finanţelor au ruinat Venezuela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor