Rusia vrea să pedepsească SUA, renunţând la dolar în cadrul tranzacţiilor cu Iran şi China

Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping primit de Vladimir Putin în Rusia
Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping primit de Vladimir Putin în Rusia (Sergei Ilnitsky / AFP / Getty Images)

Rusia face eforturi masive pentru a înlocui dolarul cu rubla sau yuanul în cadrul relaţiilor comerciale bilaterale cu Iranul şi China, încercând să creeze o zonă comercială care să excludă dolarul.

Ministerul rus de Finanţe este pregătit să aprobe un plan menit să mărească exponenţial aportul rublei în operaţiunile de export, în timp ce va reduce partea tranzacţiilor efectuate în dolari, conform presei ruse.

Sursele guvernamentale sunt de părere că sectorul bancar rus este „pregătit să mărească numărul tranzacţiilor care vor folosi rubla”.

Pe 24 aprilie, guvernul rus a organizat o întrunire la care au participat agenţi din sectorul energetic, bancar şi guvernamental, propunând mai multe măsuri ca răspuns la sancţiunile adoptate împotriva Rusiei.

”Niciunul din experţii şi reprezentaţii băncilor nu au avut probleme cu planul guvernului de a mări proporţia plăţilor în ruble”, a declarat adjunctul ministrului de Finanţe, Alexey Moiseev.

Planurile Rusiei ar fi susţinute de mai multe ţări interesate să se implice în relaţii comerciale bilaterale ”libere de dolar”.

Două ţări sunt dispuse să susţină Rusia: China şi Iranul, susţine presa rusă.

Preşedintele Vladimir Putin se va deplasa la Beijing pe 20 mai, şi se speculează că va semna contractele pentru petrol şi gaze dintre Rusia şi China, ce vor folosi rubla şi yuanul.

Gigantul din domeniul energetic al statului rus, Gazprom, va lua în considerare propunerile de la potenţialii parteneri pentru a comercializa obligaţiuni în yuani, a notat Interfax.

Cel puţin 40 de bănci centrale au investit deja în yuan, în timp ce alte câteva se pregătesc să o facă, ceea ce aduce moneda Chinei foarte aproape de statusul de valută de rezervă, chiar înainte ca aceasta să fie convertibilă complet, a explicat expertul financiar Jukka Pihlman din cadrul Standard Chartered.

În acelaşi timp, guvernul de la Kremlin a adoptat un mecanism legal abuziv, descris ca ”ordinul de schimbare a monedei”, care îi acordă guvernului puterea de a forţa companiile ruse să comercializeze un procent din anumite bunuri folosind numai rubla.

Moscova poate ridica acest procent până la 100%, a explicat Moiseev, adăugând că ”nu poate preciza cum va folosi guvernul aceste puteri”.

Experţii din economie susţin că Rusia ar putea atrage şi India în cadrul zonei de comerţ ”liberă de dolar”.