Rusia va sancţiona SUA în domeniul aerospaţial, spune Rogozin

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Kremlinul va adopta o serie de măsuri menite să limiteze cooperarea cu Statele Unite în domeniul aerospaţial şi al geolocalizării, ca răspuns la sancţiunile impuse de Washington asupra Rusiei, a anunţat, marţi, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, conform Mediafax.

Moscova vrea să se retragă din cooperarea cu NASA privind Staţia Spaţială Internaţională (SSI), proiect care va expira în 2020. SUA se foloseşte de navetele ruse Soyuz pentru a transporta astronauţi pe SSI.

”Segmentul rus poate functiona independent de cel american. Cel american are nevoie de noi”, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

În urma sancţiunilor din domeniul militar impuse de SUA, Moscova ar putea limita livrările motoarelor de rachete ruseşti, tip MK-33 şi RD-180, în ciuda contractului semnat cu Washingtonul.

„Suntem pregătiţi să furnizăm în continuare aceste motoare cu condiţia de a nu fi folosite pentru lansarea de sateliţi militari”, a declarat Rogozin.

De asemenea, Rusia ar putea să suspende, începând din luna iunie, funcţionarea sistemului american de geolocalizare, GPS, pe teritoriul său. Moscova intenţionează să dezvolte sistemul propriu de geolocalizare, Glonass, pe teritoriul american, plănuind să lanseze o serie de negocieri cu Washingtonul pe această temă, conform lui Rogozin.