Obama s-a întâlnit cu liderul opoziţiei siriene, denunţând guvernul al-Assad

Barack Obama, 24 septembrie 2013
Barack Obama, 24 septembrie 2013 (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a întâlnit cu liderul opoziţiei siriene, Ahmad Jarba, denunţând, în timpul discuţiilor, ilegitimitatea guvernului Bashar al-Assad, a notat Mediafax.

„Bashar al-Assad şi-a pierdut legitimitatea pentru a conduce Siria şi nu are loc în viitorul" Siriei, a declarat Obama împreună cu Susan Rice, consilierul pentru Securitate Naţională, conform unui comunicat emis de Washington.

Jarba a mulţumit Statelor Unite pentru „ajutorul non-letal, în valoare de 287 de milioane de dolari”, a comunicat Casa Albă.

La rândul său, Obama „a salutat abordarea constructivă” a coaliţiei siriene, cerând formarea unui guvern care să-i reprezinte pe „toţi sirienii”.

În timp ce Statele Unite a furnizat opoziţiei siriene armament anti-tanc de ultimă oră, Rusia a încheiat un contract cu guvernul Bashar al-Assad pentru a-i furniza 36 de avioane de vânătoare „Mitten”.

Cei trei ani de conflict au provocat moartea a 150.000-200.000 de persoane şi au strămutat zece milioane de civili, care trăiesc un coşmar, a declarat Jarba.

Oficialul sirian a cerut, miercurea trecută, Statelor Unite să-i furnizeze armament anti-aerian, care ar putea „schimba echilibrul de forţe pe teren”.

Cele două părţi au discutat şi despre „riscul pe care îl reprezintă extremismul în creştere în Siria", cât şi despre „necesitatea de a lupta împotriva grupărilor teroriste din fiecare tabără”.

Cei doi au convenit asupra caracterului „ilegitim al planurilor regimului (al-Assad) privind organizarea de alegeri”, care i-ar permite lui Assad să „ucidă legitim încă trei ani de zile”.