Rusia underground: Orban dă înainte cu autonomia maghiarilor din Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)

La mai puţin de o săptămână după ce a provocat o dispută diplomatică între Budapesta, Kiev şi Varşovia, controversatul premier al Ungariei, Viktor Orban lansează un nou apel pentru autonomia minorităţii maghiare care trăieşte în vestul Ucrainei.

"Ucraina poate fi nici stabilă, nici democratică, fără a le acorda minorităţilor, inclusiv maghiarilor drepturile care li se cuvin", a declarat Orban vineri, la televiziunea naţională. "Aceste drepturi includ dubla cetăţenie, drepturi colective şi autonomie", a mai declarat premierul maghiar, într-un moment în care UE îndeamnă statele europene la solidaritate şi condamnă tentativele de fărâmiţare ale Ucrainei, pe criterii etnice, iniţiate şi întreţinute de ruşi.

Orban, reales în funcţie luna trecută după ce partidul său a câştigat alegerile bazându-se pe o retorică virulent anti-colonialistă, cu accente puternic naţionaliste, reiterează apelul pentru autonomia celor 200.000 de maghiari din vestul Ucrainei, regiunea Transcarpatia, lansat în urmă cu o săptămână, apel ce a stârnit oprobiul omologilor săi europeni.

Comentariile lui Orban, făcute chiar în ziua investiturii sale în funcţia de premier, au determinat Kievul să ceară explicaţii ambasadorului ungar şi au atras critici puternice din partea Poloniei, aliat tradiţional al Ungariei în grupul Vişegrad.

După ce ministrul de externe al Ungariei, Janos Martonyi a încercat să dezamorseze tensiunile diplomatice, afirmând că Ungaria, membră a Uniunii Europene şi NATO, nu a cerut autonomie teritorială pentru minoritatea maghiară etnică a Ucrainei, iată că Orban şi-a realuat apelul, speculând sentimentele naţionaliste ale maghiarilor.

Reamintim că la scurtă vreme după ce a fost numit în funcţia de premier, în 2010, Orban a acordat etnicilor maghiari din statele învecinate cetăţenie maghiară, ca parte a politicii partidului său de a restaura "mândria naţională" maghiară şi, nu în ultimul rând, de a-şi asigura voturi în alegerile ce vor urma.

În timp ce UE critică politica ostilă a guvernului maghiar a adresa companiilor de utilităţi străine, retorica eurosceptică a premierului şi tendinţa de putinizare a Ungariei, Orban a mizat în plan intern pe un populism naţionalist, care a prins. Rolul statului în economie a crescut puternic, puterea lui Orban s-a întărit iar partidul său a câştigat alegerile, bazându-se şi pe voturile maghiarilor din străinătate pe care Orban a avut grijă să-i facă cetăţeni maghiari. În prezent, FIDESZ, partidul lui Orban, apasă puternic pedala naţionalismului pentru a prinde cât mai multe locuri în parlamentul european.

Întâmplător sau nu, politica FIDESZ vine mănuşă regimului moscovit, care întreţine conflictele etnice din Ucraina, în încercarea de a fărâmiţa ţara, transformând-o într-o puzderie de state mici, dezbinate şi uşor de controlat.

Considerată o ţară aflată în sfera de influenţă a Moscovei, mai ales după ce Orban a întărit dependenţa energetică de Kremlin, optând pentru construirea a două noi reactoare nucleare cu finanţare de la Moscova, Ungaria face acest nou pas, alăturându-se grupului de ţări care rup solidaritatea UE care susţine unitatea şi independenţa Ucrainei.

"O nouă Ucraina prinde contur", a declarat Orban, explicând că după alegerile din 25 mai vor fi luate decizii importante, cea ce înseamnă că este timpul ca Ungaria să-şi "exprime aşteptările." "Autonomia poate lua multe forme", a mai declarat premierul, care a refuzat să intre în amănunte, adăugând că decizia cu privire la forma de autonomie cea mai potrivită trebuie luată de etnicii ungari din Ucraina.

"Dar indiferent pentru ce formă for opta, trebuie ca ei (maghiarii n.r.) să ştie, la fel ca şi ucrainenii, că Ungaria va fi cu totul alături de etnicii ungari în demersul lor de a obţine autonomie în Ucraina", a completat premierul maghiar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe