Ungaria: Victoria lui Viktor Orban, o înfrângere a Uniunii Europene
alte articole
Alegătorii au avut parte de 'o adevărată opţiune', pe care au putut să şi-o exprime în mod liber. Însă restul - de la derularea campaniei până la modul în care s-a desfăşurat scrutinul - a fost 'unfair', în serviciul unui singur partid, pentru a nu spune al unui singur om, în favoarea cărora au fost mobilizate mass-media de stat, notează cotidianul francez Le Monde.
Unde s-au derulat totuşi aceste ciudate alegeri, atât de insistent arătate cu degetul de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)? În ce 'satrapie' din Asia Centrală? Undeva prin stepa caucaziană, unde se practică 'democraţia controlată' (managed democracy), model atât de drag lui Vladimir Putin?
Câtuşi de puţin. Acuzele formulate de OSCE vizează un stat membru al Uniunii Europene (UE), acest grup ce pretinde să se fi constituit în primul rând în baza comuniunii de valori - cele ale democraţiei. Este vorba de Ungaria, unde scrutinul de duminică, 6 aprilie, a confirmat pe deplin validitatea întrebării puse în urmă cu patru ani, în momentul revenirii la putere a lui Viktor Orban şi a formaţiunii sale de dreapta, Fidesz: această ţară mai face încă parte din UE?
Fără îndoială, este fără precedent ca OSCE să emită un verdict atât de sever cu privire la nişte alegeri în cadrul UE. Potrivit cotidianului francez, rezultatul acestora nu a constituit o surpriză. După patru ani petrecuţi în cultivarea unui discurs ultranaţionalist ce îi ameninţă vecinii, Orban a fost reales.
Cu 44,5% din sufragii, Fidesz şi-a pierdut din susţinători comparativ cu rezultatul său precedent (52,7%), dar se apropie de nivelul de două treimi din numărul de locuri din parlament. Acest rezultat ar urma să-i permită să treacă fără dezbateri prin parlament textele de lege: fapt care este, totuşi, mult mai practic.
Unde s-au dus voturile pierdute de Viktor Orban? Poate că la o extremă dreapta care nu putea decât să 'înflorească' în climatul retoric instaurat de premier. Antisemit şi, în mod mai concret, anti-romi, Jobbik a realizat, la rândul său, cel mai bun scor: peste 20% dintre sufragii. Divizată, subminată de certuri personale şi de afaceri de corupţie, opoziţia a fost redusă substanţial.
Orban şi-a pregătit victoria. Legea electorală, dar mai ales circumscripţiile au fost croite pe măsură. Posturile publice de radio şi de televiziune au fost puse în serviciul său. După cum a subliniat OSCE, statul şi Fidesz se confundă din ce în ce mai mult în Ungaria. Orban a modificat Constituţia într-un mod care să limiteze independenţa justiţiei, a funcţiei publice şi a presei, subliniază Le Monde.
De altfel, după cum constată ziarul francez, situaţia economică din Ungaria s-a ameliorat. Chiar dacă creşterea rămâne una modestă în această ţară de 10 milioane de locuitori, balanţa de cont curent este în stare bună, în pofida faptului că şomajul rămâne la un nivel ridicat (9,8%). Într-un moment în care UE ar trebui să-şi dezvolte o politică energetică ce ar ajuta-o să fie mai independentă de gazul rusesc, Orban se întoarce spre Moscova: el vrea să obţină un credit în valoare de 10 miliarde euro, pentru a finanţa achiziţia unei centrale nucleare ruseşti.
În acest domeniu, la fel ca în cel al statului democratic ungar, premierul nu dă doi bani pe 'mini-mustrările' Bruxellesul-ului, atunci când nu ţine discursuri sfidătoare la adresa UE. Victoria lui Viktor Orban este, de asemenea, o înfrângere pentru UE, conchide publicaţia franceză.