Rusia spune că "desigur, nu e mulţumită" de planul lui Trump pentru pace în Ucraina

Serghei Lavrov (Drew Angerer/Getty Images)
Redacţia
31.12.2024

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins planurile asociate cu preşedintele ales Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, potrivit Business Insider.

Într-un interviu cu agenţia rusă de ştiri de stat TASS, publicat luni, Lavrov a criticat ceea ce a spus că a înţeles că este planul lui Trump.

„...ideea lor este să suspende ostilităţile de-a lungul liniei de contact şi să transfere responsabilitatea confruntării cu Rusia europenilor. Nu suntem mulţumiţi, desigur, de propunerile făcute de membrii echipei Trump de a amâna cu 20 de ani admiterea Ucrainei în NATO şi de a staţiona forţe de menţinere a păcii britanice şi europene în Ucraina”, a declarat Lavrov, conform unei traduceri în limba engleză a interviului postat de Ministerul rus de Externe.

Planurile nu au fost anunţate oficial de Trump - ele seamănă cu un raport al The Wall Street Journal, care citează surse anonime apropiate preşedintelui ales.

Trump a susţinut în timpul campaniei electorale că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în câteva zile, menţionând că nu va descrie cum.

Într-un interviu din 12 decembrie cu revista Time, citat, de asemenea, de Lavrov, Trump a declarat din nou că nu poate descrie planul său în detaliu.

El a spus că doreşte să „ajungă la un acord” şi a descris numărul victimelor războiului ca fiind intolerabil.

Aceasta marchează o schimbare semnificativă faţă de politica preşedintelui Joe Biden de a oferi Ucrainei sprijin nelimitat şi de a lăsa la latitudinea Kievului deciziile privind momentul negocierii cu Rusia.

Trump a declarat în interviu că Biden a greşit permiţând atacuri ucrainene mai adânc în teritoriul Rusiei, ceea ce, în opinia sa, a dus la escaladarea conflictului.

Respingerea de către Lavrov a ideilor raportate vine după ce, la 26 decembrie, Vladimir Putin a respins posibilitatea îngheţării progresului Ucrainei către aderarea la NATO timp de 20 de ani.

Lavrov a declarat că Rusia caută un acord „care ar elimina cauzele profunde ale conflictului şi ar sigila un mecanism care să excludă posibilitatea încălcării acestora”.

Kremlinul susţine de mult timp că a lansat invazia la scară largă a Ucrainei din 2022 pentru a opri posibila extindere spre est a NATO, tratatul de securitate care a fost principalul bastion împotriva agresiunii ruse în Europa.

Ţările occidentale, precum şi Ucraina, susţin că Ucraina nu a reprezentat o ameninţare pentru Rusia şi afirmă că, în realitate, Putin doreşte de fapt să cucerească teritorii care au făcut parte din Uniunea Sovietică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor