Rusia spune că "desigur, nu e mulţumită" de planul lui Trump pentru pace în Ucraina
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins planurile asociate cu preşedintele ales Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, potrivit Business Insider.
Într-un interviu cu agenţia rusă de ştiri de stat TASS, publicat luni, Lavrov a criticat ceea ce a spus că a înţeles că este planul lui Trump.
„...ideea lor este să suspende ostilităţile de-a lungul liniei de contact şi să transfere responsabilitatea confruntării cu Rusia europenilor. Nu suntem mulţumiţi, desigur, de propunerile făcute de membrii echipei Trump de a amâna cu 20 de ani admiterea Ucrainei în NATO şi de a staţiona forţe de menţinere a păcii britanice şi europene în Ucraina”, a declarat Lavrov, conform unei traduceri în limba engleză a interviului postat de Ministerul rus de Externe.
Planurile nu au fost anunţate oficial de Trump - ele seamănă cu un raport al The Wall Street Journal, care citează surse anonime apropiate preşedintelui ales.
Trump a susţinut în timpul campaniei electorale că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în câteva zile, menţionând că nu va descrie cum.
Într-un interviu din 12 decembrie cu revista Time, citat, de asemenea, de Lavrov, Trump a declarat din nou că nu poate descrie planul său în detaliu.
El a spus că doreşte să „ajungă la un acord” şi a descris numărul victimelor războiului ca fiind intolerabil.
Aceasta marchează o schimbare semnificativă faţă de politica preşedintelui Joe Biden de a oferi Ucrainei sprijin nelimitat şi de a lăsa la latitudinea Kievului deciziile privind momentul negocierii cu Rusia.
Trump a declarat în interviu că Biden a greşit permiţând atacuri ucrainene mai adânc în teritoriul Rusiei, ceea ce, în opinia sa, a dus la escaladarea conflictului.
Respingerea de către Lavrov a ideilor raportate vine după ce, la 26 decembrie, Vladimir Putin a respins posibilitatea îngheţării progresului Ucrainei către aderarea la NATO timp de 20 de ani.
Lavrov a declarat că Rusia caută un acord „care ar elimina cauzele profunde ale conflictului şi ar sigila un mecanism care să excludă posibilitatea încălcării acestora”.
Kremlinul susţine de mult timp că a lansat invazia la scară largă a Ucrainei din 2022 pentru a opri posibila extindere spre est a NATO, tratatul de securitate care a fost principalul bastion împotriva agresiunii ruse în Europa.
Ţările occidentale, precum şi Ucraina, susţin că Ucraina nu a reprezentat o ameninţare pentru Rusia şi afirmă că, în realitate, Putin doreşte de fapt să cucerească teritorii care au făcut parte din Uniunea Sovietică.