Experţii spun că planul lui Trump de a desemna cartelurile drept “teroriste” ar putea duce la operaţiuni militare americane în Mexic

Donald Trump (Samuel Corum/Getty Images)
Redacţia
03.01.2025

Planul lui Donald Trump de a desemna cartelurile de droguri mexicane drept "organizaţii teroriste străine" ar putea oferi cadrul legal care să permită Statelor Unite să desfăşoare operaţiuni militare în Mexic, potrivit experţilor citaţi de The Independent.

De ani de zile, preşedintele ales a ameninţat că va desemna cartelurile care trafichează droguri ilicite în SUA drept organizaţii teroriste străine. Această distincţie ar permite guvernului să le aplice sancţiuni economice şi sociale suplimentare.

Acest lucru consolidează, de asemenea, autoritatea preşedintelui de a desfăşura operaţiuni militare asupra celor implicaţi într-o organizaţie teroristă, inclusiv asupra statelor străine suspectate de a sprijini astfel de organizaţii. Preşedintele poate, de asemenea, să desfăşoare în mod preventiv forţe militare împotrivă organizaţiilor teroriste.

Fără îndoială, o astfel de acţiune ar tensiona relaţia SUA-Mexic prin creşterea ostilităţii. Fostul ambasador mexican în SUA, Geronimo Gutierrez, a declarat pentru El Pais că aceasta ar "da relaţia... înapoi cu trei decenii".

În 2019, Trump aproape că a desemnat cartelurile de droguri mexicane drept "terorişti", dar a dat înapoi după ce a ajuns la un compromis cu Mexicul.

Cu toate acestea, la începutul acestei luni, preşedintele ales a prezentat din nou ideea, de data aceasta la o conferinţă pentru Turning Point USA în Arizona.

"Voi desemna imediat cartelurile drept organizaţii teroriste străine", a spus Trump. "O vom face imediat şi vom dezlănţui întreaga putere a forţelor federale de aplicare a legii, ICE, patrula de frontieră".

Trump a făcut o campanie agresivă pentru combaterea imigraţiei ilegale şi a traficului de droguri, în special în ceea ce priveşte fentanilul. El trage la răspundere Mexicul în eforturile de a stopa afluxul de droguri în SUA, promiţând deja să adopte un tarif de 25% pentru bunurile importate din Mexic - în ciuda faptului că această ţară este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA.

Dar desemnarea cartelurilor drept "teroriste" ar fi un pas mai departe.

"Desemnarea cartelurilor drept organizaţii teroriste ar fi o eroare strategică cu consecinţe imprevizibile pentru ambele ţări", a declarat pentru El Pais un înalt oficial al Ambasadei Mexicului.

"Agenda47" a lui Trump include planul său de acţiune pentru distrugerea cartelurilor de droguri. Prin etichetarea acestora drept "terorişti", acesta ar permite operaţiuni militare pe teritoriul mexican, a transmis campania lui Trump.

Scopul desemnării unei organizaţii ca organizaţie teroristă este, în primul rând, de a opri fluxul de bani şi de a permite procurorilor federali să aplice sancţiuni penale împotriva membrilor cartelurilor şi a aliaţilor acestora. De asemenea, oferă sprijin legal pentru că preşedintele să desfăşoare operaţiuni militare - în special în temeiul Legii privind autorizarea utilizării forţei militare din 2001.

Această lege amplă sprijină desfăşurarea de operaţiuni de către preşedinte împotriva persoanelor şi organizaţiilor care au legătură cu cei care au efectuat atacurile din 11 septembrie. Cu toate acestea, legea a fost interpretată pe scară largă pentru a fi aplicată şi altor grupuri teroriste.

De exemplu, în temeiul acestei legi, administraţia Biden a efectuat lovituri aeriene în Somalia ca parte a unui efort de înfrângere a grupului terorist Al-Shabaab.

Legea nu permite preşedintelui să invadeze sau să declare război unei ţări fără aprobarea Congresului.

Oficialul de la Ambasada Mexicului a declarat că ideea lui Trump "amestecă concepte care răspund la dinamici diferite".

"Crima organizată urmăreşte profitul, nu ideologia, iar tratarea acesteia ca terorism nu face decât să deturneze resursele şi atenţia de la soluţiile reale", a continuat el.

Preşedintele mexican Claudia Sheinbaum a răspuns duminică, ridicând în slăvi nevoia de colaborare între cele două ţări pentru a combate traficul de droguri.

"Colaborăm, ne coordonăm, lucrăm împreună, dar nu ne vom subordona niciodată", a declarat Sheinbaum. "Mexicul este o ţară liberă, suverană, independentă şi nu acceptăm interferenţe. Este colaborare, este coordonare, dar nu este subordonare. Şi vom construi pacea".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor