Rusia şi Franţa îşi vor intensifica cooperarea în Siria

Rusia şi Franţa au căzut de acord să schimbe informaţii despre activităţile teroriste precum şi despre operaţiunile militare din Siria. Liderii celor două ţări, totuşi, au refuzat să renunţe la poziţiile lor în ceea ce priveşte viitorul lui Bashar al-Assad.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi omologul său francez Francois Hollande (st) participă la o conferinţă comună de presă după întâlnirea lor la Moscova, Rusia, 26 noiembrie 2015.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi omologul său francez Francois Hollande (st) participă la o conferinţă comună de presă după întâlnirea lor la Moscova, Rusia, 26 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Preşedintele francez Francois Hollande şi omologul său rus Vladimir Putin au semnalat joi o nouă eră pentru cooperarea ruso-franceză în Siria în timpul vizitei liderului francez la Moscova. Cele două puteri au căzut de acord să pună deoparte neînţelegerile pe care le au în privinţa viitorului preşedintelui sirian Bashar al-Assad – pe care Kremlinul îl susţine şi pe care Occidentul îl doreşte plecat de la conducerea ţării – şi au decis să schimbe informaţii despre Statul Islamic (Daesh) şi alte grupuri teroriste.

“Am căzut de acord să atacăm doar teroriştii şi Statul Islamic şi să nu atacăm forţele care luptă împotriva terorismului. Vom schimba informaţii despre ţintele pe care le vom lovi şi pe care să nu le lovim”, a declarat Hollande la conferinţa lor comună de presă.

Hollande a adăugat că Franţa, care încă suferă de pe urma unor atacuri coordonate în Paris ce ar fi fost revendicate de Statul Islamic, plănuieşte să îşi mărească sprijinul pentru grupurile rebele moderate care luptă de asemenea împotriva Daesh în Siria, conform Deutsche Welle.

Ruşii s-ar putea alătura loviturilor aeriene americane

Putin a declarat că Rusia va lua în considerare participarea alături de coaliţia condusă de SUA, care desfăşoară de peste un an lovituri aeriene împotriva ţintelor Daesh, dar numai dacă se va cădea de acord asupra unui cod unic de acţiune şi conduită.

“Ar trebui notat faptul că se măreşte numărul ţărilor care sunt de acord cu iniţiativa”, a declarat Putin. “Suntem convinşi că eradicarea terorismului în Siria va crea condiţiile necesare pentru a se putea ajunge la o înţelegere pe termen lung în privinţa crizei siriene.”

În plus, Putin a declarat că armata siriană este un “aliat natural” în lupta împotriva Statului Islamic şi că soarta lui Assad nu ar trebui decisă de forţe din afară, ci de poporul sirian.

La rândul său, Hollande a susţinut poziţia adoptată de puterile occidentale, că Assad “nu are niciun loc” în viitorul Siriei.

Putin critică “trădarea” Turciei

Liderul rus a comentat, de asemenea, doborârea de marţi a unui avion de luptă rusesc de către forţele turceşti în apropierea graniţei turco-siriene, un incident care a dus la o retorică tot mai tensionată şi la deteriorarea relaţiilor dintre cele două ţări.

Turcia acuză Rusia că i-a încălcat spaţiul aerian, în timp ce ruşii neagă vehement acest lucru.

În timp ce Hollande a declarat că doborârea avionului este un fapt “în mod evident regretabil”, Putin a fost mult mai tăios la adresa turcilor, susţinând că incidentul este un act de trădare din partea Turciei, o ţară considerată de Moscova drept prietenă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe