SUA impune sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei în legătură cu Siria

SUA a impus sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei datorită sprijinului acordat guvernului sirian. Moscova a denunţat mişcarea, susţinând că Washingtonul se implică în “jocuri geopolitice”.
Trezoreria SUA.
Trezoreria SUA. (Captură Foto)

Departamentul Trezoreriei americane a anunţat miercuri că patru cetăţeni ruşi şi şase entităţi ruseşti, inclusiv o bancă, au fost adăugate pe lista de sancţiuni a Washingtonului.

Oficialii americani au declarat că aceste persoane şi entităţi sunt implicate în susţinerea guvernului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad.

Moscova a criticat această mişcare şi a acuzat Washingtonul că se implică în “jocuri geopolitice” în privinţa Siriei.

Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a declarat miercuri că Moscova nu poate înţelege motivul acestei noi măsuri punitive.

"Este clar faptul că este un moment nou şi complicat în relaţiile noastre", a declarat el, fiind citat de RIA Novosti.

Sancţiunile au fost aplicate după ce Turcia, ţară membră a NATO, a doborât marţi un avion de luptă rusesc, susţinând că acesta a pătruns în spaţiul său aerian.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că avionul în cauză a fost atacat în timp ce se afla la un kilometru în interiorul Siriei.

Liderul rus a avertizat în privinţa unor “consecinţe serioase” şi a declarat că doborârea avionului rusesc este similară cu “un cuţit înfipt în spate” de către “complici ai teroriştilor”.

“Nu vom tolera niciodată astfel de crime precum cea comisă astăzi”, a declarat Puţin după incident.

Rusia desfăşoară o campanie de lovituri aeriene împotriva Statului Islamic din 30 septembrie dar SUA şi aliaţii, care desfăşoară o campanie paralelă şi separată de lovituri aeriene împotriva aceluiaşi grup militant, au declarat că operaţiunile militare ale ruşilor au vizat în principal poziţii ale rebelilor moderaţi care se opun regimului lui Assad şi sunt susţinuţi de Occident.

Războiul civil din Siria a început în 2011 ca o revoltă populară împotriva guvernului Assad, dar ulterior s-a transformat într-un conflict între mai multe tabere care a implicat armata guvernamentală, forţele opoziţiei, militanţii Statului Islamic, luptători kurzi şi alte grupuri rebele. După mai mult de 4 ani de lupte şi vărsare de sânge, peste 250.000 de oameni au murit şi milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în alte zone din ţară sau în alte ţări.