Merkel promite ajutor Franţei în lupta împotriva terorismului

Preşedintele francez Francois Hollande s-a întors de la Paris dintr-un tur diplomatic motivat de atacurile din 13 noiembrie. El s-a întâlnit cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care a promis ajutor suplimentar în lupta împotriva terorismului.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Aflat într-un tur de forţă pentru a crea o coaliţie globală de luptă împotriva terorismului, şi în special a grupului jihadist Statul Islamic, liderul francez s-a deplasat marţi la Washington pentru a se întâlni cu Barack Obama, miercuri a revenit în Paris pentru vizita cancelarului german Angela Merkel şi joi se va întâlni la Moscova cu omologul său rus Vladimir Putin.

Francois Hollande şi Angela Merkel au apărut miercuri seară la Place de la Republique, o piaţă devenită un simbol pentru comemorarea atacurilor din Paris din 13 noiembrie, soldate cu cel puţin 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.

La o conferinţă de presă comună desfăşurată ulterior, Merkel i-a promis lui Hollande că va acţiona “prompt” în lupta împotriva terorismului.

“Avem un inamic comun: terorismul. Statul Islamic nu va fi convins doar prin cuvinte. Trebuie să fie înfrânt din punct de vedere militar”, a declarat cancelarul german, conform Deutsche Welle.

Merkel a subliniat că blocarea surselor de venituri pentru Statul Islamic ar trebui să fie un element esenţial în cadrul unei strategii comune, în timp ce Hollande şi-a manifestat speranţa că Germania se va “implica mai mult” în Irak şi Siria.

Mass media germană a raportat că Hollande speră la o asistenţă din partea forţei aeriene germane, în special în privinţa zborurilor de recunoaştere.

În ciuda speculaţiilor, guvernul din Berlin a urmărit până acum să ofere ajutorul militar în misiuni de menţinere a păcii în diverse din lume.

Înaintea întâlnirii dintre cei doi lideri şi după un asediu asupra unui hotel din Bamako, Mali, desfăşurat săptămâna trecută şi în care au fost ucişi 20 de oameni, Germania a promis că va trimite 650 de soldaţi în Mali pentru a susţine trupele franceze care se luptă cu militanţii islamişti locali.

Hollande şi Rusia

Hollande i-ar fi cerut lui Merkel să încerce să reducă tensiunile dintre Rusia şi Turcia, în special după ce armata turcă a doborât marţi un avion de luptă rusesc la graniţa turco-siriană.

Tensionarea relaţiilor dintre cele două ţări ar putea deveni un impediment serios în vederea formării cu succes a unei alianţe împotriva Statului Islamic.

“Trebuie să lucrăm cu toţii pentru a ne asigura că situaţia se detensionează”, a declarat Hollande în timpul conferinţei de presă cu Merkel.

În acelaşi timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi-a manifestat suportul pentru o propunere iniţială făcută de liderul francez în privinţa închiderii graniţei dintre Siria şi Turcia cu scopul de a împiedica potenţiali luptători jihadişti să treacă frontiera.

Hollande va călători joi la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus, sperând să obţină o cooperare mai strânsă între armata franceză şi rusă în privinţa luptei împotriva Statului Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe