Rusia respinge criticile SUA privind desfăşurarea de rachete în Kaliningrad

SUA a criticat planurile Kremlinului de a desfăşura rachete în enclava rusă Kaliningrad. Dar, Moscova a apărat mişcarea, susţinând că are dreptul să-şi apere frontierele în faţa expansiunii militare a NATO către graniţele ruseşti.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.11.2016

Ministerul rus al Apărării a respins criticile venite din partea SUA în legătură cu planurile sale de a desfăşura rachete balistice de-a lungul regiunilor de frontieră ale Rusiei cu Lituania şi Polonia.

Contraamiralul John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat marţi că desfăşurarea de către Rusia a sistemelor de apărare antirachetă S-400 şi a sistemelor de rachete tactice Iskander în enclava Kaliningrad va “destabiliza securitatea europeană”.

Kaliningradul este localizat între Lituania la nord şi est şi Polonia la sud.

După remarcile SUA, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general maiorul Igor Konaşenkov, a precizat că de fapt SUA este cea care periclitează securitatea regională prin saturarea Europei cu arme şi rachete. “O ameninţare reală la adresa securităţii nu este prezentată astăzi de către Rusia ci prin saturarea Europei cu arme şi soldaţi care nu sunt de origine europeană”.

De asemenea, Konaşenkov a făcut referire la amplasarea pe teritoriile României şi Poloniei a unui scut antirachetă american, la planul NATO de a desfăşura în curând soldaţi americani în Letonia, Lituania, Estonia şi Polonia, precum şi la planurile viitoare de a desfăşura marinari americani în Norvegia, o ţară vecină a Rusiei.

“Nu trebuie să fii contraamiral pentru a înţelege un lucru simplu: toate ameninţările curente la securitatea europeană sunt o consecinţă a politicii militare americane implementate în ultimii 10 ani”, a adăugat Konaşenkov, subliniind că “regiunea Kaliningrad este o parte integrală a Federaţiei Ruse”.

“Asigurarea securităţii în Federaţia Rusă este privilegiul conducerii ţării noastre. Din acest motiv ar fi bine să va păstraţi acuzaţiile şi dorinţele în legătiră cu locul, momentul, mijloacele şi modul în care ar trebui să ne asigurăm securitatea teritorială”, a subliniat oficialul rus.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este dreptul Rusiei de a-şi proteja graniţele în faţa comasării militare a NATO.

“Rusia face tot ce este posibil pentru a-şi asigura securitatea în contextul expansiunii NATO către graniţele sale. Alianţa este într-adevăr un bloc agresiv, astfel că Rusia face tot ce poate în această privinţă. Rusia are toate drepturile suverane de a lua măsurile necesare pe teritoriul său”, a declarat Peskov.

Sistemul S-400 este cel mai modern sistem de apărare antiaeriană al Rusiei şi poate depista şi ataca aproximativ 300 de ţinte; de asemenea, poate doborî aproximativ 36 de ţinte simultan, pe o rază de acţiune de câteva sute de km.

Rusia şi NATO se află la cuţite în privinţa mai multor chestiuni, inclusiv criza din estul Ucrainei sau războiul din Siria.

Alianţa militară condusă de SUA a trimis soldaţi şi echipamente în apropierea frontierelor ruseşti de când a suspendat toate legăturile cu Moscova în aprilie 2014. Suspendarea legăturilor a avut loc ca urmare a faptului că Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 printr-un referendum nerecunoscut de Kiev şi aliaţii săi occidentali.

SUA şi aliaţii săi europeni mai acuză Rusia de implicare în războiul separatist din estul Ucrainei prin furnizarea de arme şi consiliere militară separatiştilor pro-ruşi. SUA şi UE au impus mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi a unor figuri pro-ruse din cauza crizei din Ucraina. Moscova a negat toate acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor