Obama către Putin: Lăsaţi Ucraina în pace

Întâlnindu-se neoficial la summitul APEC din Peru, preşedintele Obama i-a cerut liderului de la Kremlin să respecte prevederile acordurilor de la Minsk privind pacea din estul Ucrainei. Cei doi lideri au discutat şi despre situaţia din Siria.
Confruntarea deceniului: Vladimir Putin şi Barack Obama holbându-se unul la celălalt în marja întâlnirii G20 din Hangzhou, 5 septembrie 2016. (ALEXEI DRUZHININ/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.11.2016

Preşedintele american Barack Obama i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin să onoreze angajamentele Moscovei cu privire la suveranitatea Ucrainei, la întâlnirea pe care au avut-o cei doi lideri, duminică, cu ocazia Summitului Cooperării Economice în Asia-Pacific, desfăşurat în Lima, Peru.

Conform unei declaraţii publicate de Casa Albă, Obama i-a spus lui Putin că secretarul de stat american, John Kerry, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ar trebui să continue să se întâlnească pentru a discuta diferite probleme cu scopul de a reduce violenţele internaţionale şi pentru uşurarea suferinţei poporului sirian.

Casa Albă a declarat că întâlnirea dintre Obama şi Putin a fost neoficială. Relaţiile dintre cei doi lideri s-au deteriorat din cauza situaţiei din Siria şi a anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

Obama i-a cerut lui Putin să adere la acordurile de la Minsk ce urmăresc să pună capăt luptelor din regiunile estice separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, unde Rusia a fost acuzată că susţine separatiştii prin livrarea de arme şi consiliere militară. Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri că liderii din Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, SUA şi Franţa au căzut de acord că nu s-a înregistrat un progres suficient în Ucraina care să justifice ridicarea sancţiunilor aplicate împotriva Rusiei pentru rolul ei în conflictul ucrainean, a raportat agenţia rusă de ştiri TASS.

În Siria, Rusia susţine regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi desfăşoară o campanie de bombardamente care au vizat nu numai ţinte ale grupurilor teroriste, precum Statul Islamic, dar şi ţinte ale rebelilor sirieni mai moderaţi care sunt susţinuţi de Occident şi care încearcă să îl răstoarne de la putere pe Assad. Bombardamentele au provocat mii de victime în rândul civililor.

Forţele pro-guvernamentale siriene au refuzat duminică să accepte o propunere ONU privind acordarea de autonomie în cazul anumitor zone ocupate de rebeli în oraşul sirian Alep şi, în schimb, au continuat să atace zona, conform Associated Press. ONU estimează că 275.000 de persoane sunt blocate în oraşul Alep.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor