Ucraina cere Statelor Unite să nu îşi retragă sprijinul din regiune
alte articole
Un oficial ucrainean de nivel înalt a declarat în weekend că restricţionarea suportului acordat de SUA ţării sale ar putea rezulta într-o destabilizare suplimentară a regiunii, ceea ce ar putea genera consecinţe mai grave în alte zone din lume. Ucraina este zguduită de un conflict separatist în estul ţării de când Moscova a anexat peninsula Crimeea în 2014.
“Acest echilibru, dacă este ruinat, ar putea duce de fapt la consecinţe drastice în alte părţi ale lumii”, a declarat Ivanna Klympush-Tsintsadze, vicepremier pentru integrarea europeană şi euro-atlantică a Ucrainei, pentru Defense News la Forumul pentru Securitate Internaţională din Halifax, Canada.
Ea a adăugat că Ucraina a renunţat la armele sale nucleare în 1994 şi a fost asigurată de SUA, puterile europene majore şi China în privinţa protejării suveranităţii sau independenţei ucrainene, dacă acestea vor fi ameninţate.
“Dacă Ucraina nu este protejată, dacă noi nu continuăm, de exemplu, politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei, dacă ruinăm acest lucru, chiar şi o singură parte a sa, atunci cum vă asiguraţi că regimul de non-proliferare va funcţiona mai departe”, a întrebat Tsintsadze.
Preşedintele american ales Donald Trump şi-a exprimat dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile SUA cu Rusia. Preşedintele rus Vladimir Putin l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa la începutul acestei luni şi cei doi lideri au căzut de acord să înceapă un nou dialog bazat pe “egalitate, respect reciproc şi neinterferenţă în problemele interne ale celuilalt”.
“Nu ar fi minunat dacă ne-am înţelege cu Rusia şi am ajunge la un fel de acord pe baza căruia, împreună cu NATO şi alte ţări din acea zonă, vom distruge Statul Islamic?”, a întrebat Trump în luna august.
Tsintsadze a precizat că statele baltice sunt de acord că stabilitatea Ucrainei este crucială şi “în prezent îşi manifestă temerile deoarece înţeleg că, dacă Occidentul renunţă la unitate şi susţinerea Ucrainei şi la lupta sa pentru a se apăra împotriva atacurilor ruseşti, atunci statele Baltice sunt cea mai vulnerabilă ţintă potenţială pentru federaţia rusă şi noi împărtăşim această temere”.
Ea a adăugat că preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a sunat, de asemenea, pe Trump pentru a-l felicita pentru victorie şi l-a invitat să viziteze Ucraina. Preşedintele american Barack Obama, al cărui mandat expiră în ianuarie 2017, nu a vizitat Ucraina pe durata celor 8 ani în care a condus SUA.
În cazul în care Trump retrage sprijinul pentru Ucraina, Tsintsadze a susţinut că: “În primul şi în primul rând, ne bazăm pe noi înşine, aşadar nu vom sta pur si simplu şi nu vor aştepta ajutorul cuiva – este foarte important să se înţeleagă acest lucru. Armata ucraineană este cea care blochează acum agresiunea rusească fără trupe străine la sol sau în spaţiul aerian al ţării”.
Obama i-a cerut lui Putin să onoreze angajamentul Moscovei faţă de suveranitatea Ucrainei când cei doi lideri s-au întâlnit pentru scurt timp cu ocazia summitului de Cooperare Economică din Asia-Pacific, desfăşurat duminică în Lima, Peru. Obama i-a cerut lui Putin să respecte acordurile de pace de la Minsk pentru a se putea pune capăt luptelor din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, unde Rusia este acuzată că a susţinut separatiştii cu arme şi consiliere militară.