Moscova acuză Ucraina de “provocare flagrantă” după răpirea a doi soldaţi ruşi în Crimeea

Într-o mişcare ce va amplifica tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, Moscova a acuzat forţele de securitate ucrainene că au răpit doi soldaţi ruşi în Crimeea. Kremlinul a cerut eliberarea lor imediată.
Soldaţi ruşi în Crimeea. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.11.2016

La scurt timp după ce Rusia a recunoscut că deplasează rachete capabile nuclear în enclava sa Kaliningrad, ca răspuns la manevrele NATO de a se apropia de graniţele ruseşti, o altă zonă fierbinte mai veche este în centrul atenţiei din nou după ce armata rusă a declarat că agenţii de securitate ucraineni au răpit doi soldaţi ruşi în peninsula Crimeea şi că încearcă să-i aducă în faţa justiţiei, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Moscova consideră răpirea drept o “provocare flagrantă” şi cere eliberarea şi returnarea imediată în Rusia a lui Maksim Odinţov şi Aleksander Baranov, conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik.

“Considerăm că astfel de acţiuni ale organismelor de securitate ucrainene împotriva cetăţenilor ruşi sunt o provocare flagrantă şi cerem returnarea lor imediată în Rusia”, susţine o declaraţie a Ministerului rus al Apărării.

Ministerul a anunţat luni că cei doi soldaţi au fost răpiţi în 20 noiembrie şi duşi peste graniţă în regiunea Nikolaiev din Ucraina, cu obiectivul clar de a fi deferiţi justiţiei. În plus, ministerul rus şi-a exprimat temerile că autorităţile ucrainene ar putea recurge la torturi fizice şi psihice pentru a-i forţa pe cei doi soldaţi să depună mărturii false privind comiterea unor crime împotriva Ucrainei.

Peninsula Crimeea a fost un punct fierbinte geopolitic de când a fost anexată de către Rusia în martie 2014, după proteste stradale masive în Kiev ce au dus la alungarea de la putere a fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici. Occidentul şi Kievul au respins referendumul ca fiind ilegal.

O lună mai târziu, în aprilie 2014, a izbucnit un conflict separatist în estul Ucrainei, în regiunea Donbas, care a provocat până în prezent peste 9.500 de victime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor