Moscova acuză Ucraina de “provocare flagrantă” după răpirea a doi soldaţi ruşi în Crimeea

Într-o mişcare ce va amplifica tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, Moscova a acuzat forţele de securitate ucrainene că au răpit doi soldaţi ruşi în Crimeea. Kremlinul a cerut eliberarea lor imediată.
Soldaţi ruşi în Crimeea.
Soldaţi ruşi în Crimeea. (Captură Foto)

La scurt timp după ce Rusia a recunoscut că deplasează rachete capabile nuclear în enclava sa Kaliningrad, ca răspuns la manevrele NATO de a se apropia de graniţele ruseşti, o altă zonă fierbinte mai veche este în centrul atenţiei din nou după ce armata rusă a declarat că agenţii de securitate ucraineni au răpit doi soldaţi ruşi în peninsula Crimeea şi că încearcă să-i aducă în faţa justiţiei, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Moscova consideră răpirea drept o “provocare flagrantă” şi cere eliberarea şi returnarea imediată în Rusia a lui Maksim Odinţov şi Aleksander Baranov, conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik.

“Considerăm că astfel de acţiuni ale organismelor de securitate ucrainene împotriva cetăţenilor ruşi sunt o provocare flagrantă şi cerem returnarea lor imediată în Rusia”, susţine o declaraţie a Ministerului rus al Apărării.

Ministerul a anunţat luni că cei doi soldaţi au fost răpiţi în 20 noiembrie şi duşi peste graniţă în regiunea Nikolaiev din Ucraina, cu obiectivul clar de a fi deferiţi justiţiei. În plus, ministerul rus şi-a exprimat temerile că autorităţile ucrainene ar putea recurge la torturi fizice şi psihice pentru a-i forţa pe cei doi soldaţi să depună mărturii false privind comiterea unor crime împotriva Ucrainei.

Peninsula Crimeea a fost un punct fierbinte geopolitic de când a fost anexată de către Rusia în martie 2014, după proteste stradale masive în Kiev ce au dus la alungarea de la putere a fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici. Occidentul şi Kievul au respins referendumul ca fiind ilegal.

O lună mai târziu, în aprilie 2014, a izbucnit un conflict separatist în estul Ucrainei, în regiunea Donbas, care a provocat până în prezent peste 9.500 de victime.