Omul care trebuie să salveze Europa de Marine Le Pen este prorus
alte articole
Cotidianul ”Le Monde” arată că parlamentarul rus Alexei Poucikov a scris pe Twitter că ”republicanii atlantişti precum Alain Juppe, clasat pe locul 2, sunt aproape învinşi, iar dacă Fillon câştigă alegerile prezidenţiale, tandemul Paris-Berlin va fi divizat în ceea ce priveşte relaţia cu Rusia. Angela Merkel va rămâne practic singură cu Varşovia şi ţările baltice”.
Fillon este considerat un pro-rus, iar postul de televiziune rusesc Perviy Kanal a ţinut să sublinieze că ”într-un fel scenariul Trump s-a repetat” şi că axa Paris-Berlin, pe care se bazează UE, va fi şubrezită, iar relaţiile cu Rusia se vor ameliora, în timp ce Rossia 24 a lăudat apropierea dintre Fillon şi Putin. Pe aceeaşi linie, cotidianul Nezavissimaïa a titrat triumfător ”Republicanii francezi s-au alăturat coaliţiei ruse”, iar Vedemosti ”Un candidat pro-rus”. Şi publicaţia ”Expert” vorbeşte despre venirea la putere a lui Trump şi Fillon ca despre ”o tendinţă extrem de folositoare pentru Rusia – o generaţie de conducători care este apropiată de ea şi care poate crea o breşă în poziţia comună a Occidentului”.
Merită amintit faptul că Francois Fillon a fost un partizan al livrării navelor Mistral către Rusia şi a pledat constant pentru ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei legate de anexarea Crimeei şi de destabilizarea estului Ucrainei. Totodată el s-a pronunţat pentru o alianţă cu Rusia în Siria şi s-a întâlnit cu Vladimir Putin în repetate rânduri, ba chiar şi-a exprimat fascinaţia pentru acesta.
Candidatul republican cu cele mai mari şanse de a intra în cursa prezidenţială este un obişnuit al Clubului Valdai, un cerc internaţional de influenţă rusească, şi al Forumului economic din Sankt Petersburg. În timpul primei sale vizite la Moscova în 2008, premierul lui Nicolas Sarkozy se lăuda că Putin i-a acordat trei ore.
În 2015, la Sankt Petersburg, fostul premier francez s-a pronunţat tranşant pentru ridicarea sancţiunilor economice, afirmând că ”este mai puţin important cine este vinovat pentru conflictul din Ucraina decât să oprim toate astea. Destinul nostru este, aşa cum spunea generalul de Gaulle cu ocazia vizitei sale în Rusia din 1966, inevitabil legat de Rusia. Eram atunci în mijlocul Războiului Rece. Acum ce? De Gaulle vorbea cu Stalin şi noi trebuie să fim împiedicaţi să lucrăm cu preşedintele Putin?”.
Francois Fillon a fost un partizan al livrării navelor Mistral către Rusia şi a pledat constant pentru ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei legate de anexarea Crimeei şi de destabilizarea estului Ucrainei. Totodată el s-a pronunţat pentru o alianţă cu Rusia în Siria.
Mai mult, tot anul trecut Fillon a lăudat operaţiunile militare ale Rusiei în Siria, afirmând că ”trebuie să ne bucurăm de intervenţia Rusiei, pentru că altfel ne-am fi confruntat cu un Stat Islamic şi mai puternic”. În timp ce comunitatea internaţională se indigna recent de bombardamentele ruseşti asupra Alepului, Fillon deplângea refuzul lui Francois Hollande de a-l primi pe Putin pentru inaugurarea unei biserici ortodoxe la Paris.
Şi în problema ucraineană, în timp ce Alain Juppe îi cere lui Putin să respecte ”tratatele internaţionale pe care se bazează pacea în Europa”, Fillon pledează pentru ridicarea sancţiunilor economice şi susţine că acestea ”au fost un gest nebunesc” al UE.
Citiţi şi: Cum combate UE ascensiunea populiştilor şi a extremei drepte (analiză)