Rusia resimte din plin impactul sancţiunilor. Presiunea economică ar putea forţa sfârşitul războiului [Analişti]
După aproape trei ani de război în Ucraina, Rusia resimte din plin impactul sancţiunilor economice din partea Occidentului - şi acest lucru ar putea determina Kremlinul să pună capăt războiului din Ucraina chiar în acest an, se arată într-o notă a grupului de reflecţie Atlantic Council din această săptămână, potrivit Business Insider.
Analiştii au subliniat presiunile care se acumulează asupra economiei Rusiei, în primul rând cele care decurg din sancţiunile occidentale. Pachetele de sancţiuni din ultimii ani au inclus măsuri precum blocarea accesului Rusiei la SWIFT, sistemul internaţional de comunicaţii financiare, precum şi restricţii comerciale asupra mai multor exporturi-cheie ale Rusiei, precum petrolul şi gazele.
Potrivit lui Mark Temnycky, membru al think tank-ului, aceste măsuri au avut un impact clar asupra economiei Rusiei, chiar şi după ce Kremlinul a părut să respingă valul iniţial de restricţii.
„Trei ani mai târziu, imaginea arată diferit. Economia rusă începe acum să vadă efectele depline ale sancţiunilor internaţionale. Dacă aceste tendinţe continuă, atunci întregul impact al acestor pedepse financiare, combinat cu rezistenţa puternică a Ucrainei faţă de forţele ruse, ar putea, în sfârşit, să pună suficientă presiune asupra Kremlinului pentru a pune capăt războiului său”, a declarat Temnycky.
Acesta a indicat diverse semne de presiune economică în Rusia, care sugerează că naţiunea ar putea să nu-şi mai poată continua efortul de război pentru mult timp.
Valoarea rublei ruseşti, de exemplu, a scăzut cu peste 50% în raport cu dolarul şi euro - parţial din cauza presiunii exercitate de sancţiuni asupra instituţiilor ruseşti, potrivit unei analize a Şcolii de Economie din Kiev. Joi, rubla s-a tranzacţionat la aproximativ 102 faţă de dolar, aproape de cel mai scăzut nivel de când Rusia a declanşat invazia la scară largă împotriva Ucrainei în 2022.
De asemenea, sectorul energetic al Rusiei pare să se confrunte cu dificultăţi după ani de restricţii comerciale şi scăderea preţurilor petrolului. Veniturile totale din energie ale Rusiei au scăzut cu aproape un sfert în 2023, iar guvernul se aşteaptă ca veniturile din petrol şi gaze să continue să scadă până în 2027, potrivit unui proiect de buget consultat de Bloomberg.
Inflaţia din Rusia este, de asemenea, în creştere, preţurile de consum crescând cu 9,5% faţă de anul precedent în ultima săptămână din decembrie, potrivit băncii centrale a ţării.
Chiar şi Putin a recunoscut că rata inflaţiei din Rusia este „alarmantă”, o recunoaştere rară din partea liderului rus a problemelor cu care se confruntă ţara.
„Observaţiile lui Putin privind inflaţia au fost revelatoare. Liderul rus discută rareori problemele care privesc societatea rusă. Astfel, faptul că a simţit nevoia să recunoască inflaţia ca fiind o problemă serioasă sugerează că se pregăteşte ceva mai important”, a declarat Temnycky, adăugând că Rusia pare să fie pe cale să intre în recesiune în 2025.
Alţi economişti au avertizat că economia Rusiei va suferi şi mai mult anul viitor. Naţiunea ar putea vedea o „presiune semnificativă” asupra bugetului său în 2025, economia riscând să cadă într-o perioadă de stagnare în stil sovietic, au declarat anterior experţi economici pentru BI.
„Putin şi Kremlinul vor trebui să decidă cum să încerce să abordeze aceste probleme financiare. Acest lucru sugerează că 2025 va fi un an dificil pentru ruşi şi economie. Timpul va spune cât de semnificative vor fi aceste evenimente”, a adăugat Temnycky.