Portul Shandong din China - Interdicţie istorică pentru petrolierele sancţionate de SUA

. (Captură ecran)
Redacţia
10.01.2025

Shandong Port Group a interzis petrolierelor sancţionate de SUA să facă escală în porturile sale din provincia din estul Chinei, unde se află multe rafinării independente care sunt cei mai mari importatori de petrol din ţările aflate sub embargoul SUA, au declarat trei comercianţi citaţi de Reuters.

Potrivit datelor de urmărire a navelor de la Kpler, provincia a importat anul trecut aproximativ 1,74 milioane de barili pe zi (bpd) de petrol din Iran, Rusia şi Venezuela, reprezentând aproximativ 17% din importurile Chinei.

Dacă va fi pusă în aplicare, interdicţia va creşte costurile de transport pentru rafinăriile independente din Shandong, principalii cumpărători de ţiţei sancţionat la preţ redus din cele trei ţări, au adăugat comercianţii.

Luna trecută, Washingtonul a impus sancţiuni suplimentare companiilor şi flotei fantomă care fac afaceri cu petrol iranian. Se aşteaptă ca preşedintele ales Donald Trump, care îşi va prelua mandatul la 20 ianuarie, să înăsprească şi mai mult sancţiunile împotriva Iranului, aşa cum a făcut în timpul primei sale administraţii.

Interdicţia ar putea încetini importurile în China, cea mai mare naţiune importatoare de petrol din lume, au declarat comercianţii.

Notificarea emisă luni de portul Shandong a fost obţinută de la doi dintre comercianţi şi confirmată de un al treilea. Aceasta interzice porturilor să andocheze, să descarce sau să furnizeze servicii navelor aflate pe lista Biroului de control al activelor străine gestionată de Departamentul Trezoreriei SUA.

Portul Shandong supraveghează porturi importante de pe coasta de est a Chinei, inclusiv Qingdao, Rizhao şi Yantai, care sunt terminale importante pentru importul de petrol sancţionat.

Portul Shandong nu a răspuns la apelurile telefonice sau la un e-mail din partea Reuters, solicitând comentarii.

Portul Shandong spune că interdicţia va avea un "impact limitat"

Într-o a doua notificare de marţi, analizată de asemenea de Reuters, portul Shandong a declarat că se aşteaptă ca interdicţia de transport maritim să aibă un impact limitat asupra rafinăriilor independente, deoarece majoritatea petrolului sancţionat este transportat pe petroliere nesancţionate.

Interdicţia a venit după ce petrolierul sancţionat Eliza II a descărcat în portul Yantai la începutul lunii ianuarie, se arată în notificare.

În decembrie, opt transportatori foarte mari de ţiţei, cu o capacitate de două milioane de barili fiecare, au descărcat în principal petrol iranian în Shandong, conform estimărilor făcute de Vortexa, care urmăreşte petrolierele.

Printre aceste nave se numără Phonix, Vigor, Quinn şi Divine, toate sancţionate de Trezoreria SUA.

Flota paralelă activă care transportă petrol iranian, rusesc şi venezuelean este estimată la aproximativ 669 de petroliere, a declarat Michelle Wiese Bockmann, analist principal la grupul de date maritime Lloyd's List Intelligence.

Din acest total, 250-300 de petroliere erau de obicei implicate în transportul de petrol rusesc, ceea ce exclude cel mai mare operator iranian NITC şi principalul grup rusesc de petroliere Sovcomflot, a adăugat ea.

Între octombrie şi decembrie, Trezoreria SUA a impus sancţiuni asupra a 35 de petroliere despre care a afirmat că fac parte din „flota fantomă” a Iranului, în afara navelor operate de NITC. La începutul anului 2024, Washingtonul a impus sancţiuni separate Sovcomflot.

Administraţia demisionară Biden intenţionează să impună sancţiuni asupra a peste 100 de petroliere implicate în transportul de petrol rusesc, au declarat surse pentru Reuters în această săptămână.

O trecere la utilizarea navelor nesancţionate ar putea creşte costurile pentru rafinăriile din Shandong, care se confruntă cu marje reduse şi cu o cerere scăzută, au declarat comercianţii.

Acţiunile Frontline, principalul operator de petroliere, au crescut cu peste 9% marţi, după ştirile privind interdicţia portului, cu o aşteptată restrângere a disponibilităţii petrolierelor.

Departamentul american al Apărării a declarat luni că a adăugat cea mai mare companie de transport maritim din China, COSCO, pe o listă de companii despre care spune că lucrează cu armata chineză, ceea ce ar putea descuraja utilizarea navelor cisternă ale COSCO de către navlositori şi ar putea contribui la restrângerea disponibilităţii navelor pentru închiriere, au declarat marţi analiştii de transport maritim.

Luna trecută, preţul ţiţeiului iranian vândut Chinei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii ani, deoarece noile sancţiuni americane au restrâns capacitatea de transport maritim şi au crescut costurile logistice.

Stocarea flotantă a ţiţeiului iranian a crescut la un maxim al ultimelor 12 luni de 20 de milioane de barili, iar flota iraniană de export este relativ întinsă, cu un nivel ridicat de exporturi pe navă. Acest lucru a fost asociat istoric cu scăderi ulterioare ale exporturilor de ţiţei ale Iranului, au declarat analiştii Goldman Sachs săptămâna trecută.

Banca de investiţii se aşteaptă ca oferta de ţiţei a Iranului să scadă cu 300.000 bpd la 3,25 milioane bpd până în al doilea trimestru al anului 2025.

Preţurile petrolului rusesc, care au crescut la maximul ultimilor doi ani, ar putea rămâne susţinute, deoarece administraţia Biden intenţionează să impună mai multe sancţiuni Moscovei din cauza războiului său din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor