Victimă a scandalului violurilor asupra copiilor din UK cere guvernului să ia măsuri pentru a preveni astfel de tragedii

(Pixabay)
Redacţia
10.01.2025

Ameninţată şi violată de o bandă de infractori în adolescenţă, o femeie din Marea Britanie acum în vârstă de 30 de ani continuă să trăiască în frică după 15 ani, relatează Reuters.

Femeia, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a fost una dintre miile de victime ale scandalului aşa-numitului „grooming gangs” , o serie de cazuri penale în mai multe oraşe din Anglia, unde grupuri organizate au exploatat sexual, de decenii, tinere vulnerabile.

În ultimele săptămâni, scandalul a fost din nou pe prima pagină, forţând-o să retrăiască amintiri traumatizante, dar oferindu-i speranţa că o nouă analiză ar putea pune presiune pe guvern să acţioneze.

Solicitările politicienilor britanici din opoziţie pentru o nouă anchetă publică au fost amplificate în ultima săptămână de o serie de postări pe reţelele sociale ale lui Elon Musk, cel mai bogat om din lume, proprietar al platformei X.

Musk l-a acuzat, de asemenea, pe prim-ministrul Keir Starmer, care a venit la putere în iulie anul trecut, că nu a reuşit să abordeze scandalul atunci când era procurorul-şef al ţării, afirmând că acesta a fost „complice la violarea Marii Britanii” şi trebuie să plece.

Numeroase anchete locale au fost efectuate de-a lungul anilor, iar o anchetă publică mai amplă la nivel naţional privind abuzurile sexuale asupra copiilor a fost prezentată în 2022, făcând o serie de recomandări care nu au fost nici până în ziua de azi puse în aplicare.

„A readus totul la suprafaţă pentru mine. S-ar putea să nu fie plăcut de văzut, dar este de ajutor (pentru că) cineva ne sensibilizează şi [...] ne apără. Simt că am fost uitate”, a declarat victima, vorbind în apartamentul în care îşi petrece cea mai mare parte a timpului, fiind prea speriată pentru a se aventura afară.

Nouă bărbaţi au fost condamnaţi pentru că au abuzat de victimă.

Avocatul acesteia, Jonathan Bridge, care reprezintă şi alte victime, a declarat că majoritatea clientelor sale nu doresc o nouă anchetă, ci doar cer ca guvernul laburist să pună în aplicare recomandările făcute în cadrul altor anchete, cum ar fi furnizarea de sprijin pentru victime şi reguli mai bune pentru a detecta astfel de infracţiuni în viitor.

„Nu s-a făcut absolut nimic în ciuda timpului şi a banilor care au fost cheltuiţi pentru acea anchetă”, a declarat Bridge.

Guvernul Starmer spune că o nouă anchetă - solicitată de conservatorii din opoziţie, care au fost la putere din 2010 până în 2024, dar care spun că imaginea completă nu a ieşit încă la lumină - ar întârzia măsurile pe care intenţionează să le ia.

Printre alte măsuri, guvernul a declarat luni că va introduce o nouă lege care îi va obliga pe profesioniştii care lucrează cu copii să raporteze reclamaţiile de abuz sexual, una dintre principalele solicitări ale anchetei naţionale.

Accent pe victime

Victima intervievată de Reuters, care locuia într-un centru de îngrijire dintr-un oraş din Greater Manchester, în nord-vestul Angliei, în momentul în care au avut loc abuzurile, a povestit cum, într-o anumită ocazie, a fost drogată şi închisă patru zile într-o casă: „Nu mă puteam mişca... şi venea bărbat după bărbat.”

Ea a spus că cei care au hărţuit-o şi au violat-o erau din Pakistan. Un raport din 2014 privind abuzurile dintr-un oraş din apropiere a declarat că majoritatea autorilor cunoscuţi erau pakistanezi britanici şi că, în unele cazuri, oficialii locali şi alte agenţii nu au dorit să identifice originea etnică de teamă să nu afecteze coeziunea comunităţii sau să nu fie consideraţi rasişti.

Becky Riggs, şefa Poliţiei britanice pentru protecţia copilului, a declarat anterior că mediatizarea a avut tendinţa de a se concentra pe anumite comunităţi şi pe „bandele de grooming”, însă infracţionalitatea bazată pe grup are loc în diverse forme şi în rândul diferitelor etnii.

Un raport din 2020 al Ministerului de Interne a afirmat că „este probabil ca nicio comunitate sau cultură să nu fie predispusă în mod unic la infracţiuni”.

Starmer, care a condus procuratura Marii Britanii între 2008 şi 2013, şi-a apărat bilanţul în ceea ce priveşte urmărirea penală a celor care au abuzat de copii.

Potrivit lui Bridge, „copiii au fost neglijaţi pe toate planurile” de către poliţie şi serviciile sociale, şi nu există niciun temei juridic pentru a susţine că Starmer ar fi fost responsabil.

Profesorul Alexis Jay, care a condus ancheta naţională privind abuzurile, a declarat marţi pentru postul de televiziune ITV: „Cei care se agită în acest sens nu se concentrează pe ceea ce contează: victimele însele”.

Victima care a vorbit pentru Reuters spune că cei abuzaţi vor să vadă acţiuni care să arate că au fost auziţi.

„Vreau doar să pot trăi o viaţă normală. Vreau să fiu fericită şi nu sunt... nu e mult de cerut”, a adăugat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor