Rusia răspunde SUA. Cazul Magniţki din nou pe agenda geopolitică

Rusia a declarat joi că a interzis accesul pe teritoriul său pentru alţi 4 cetăţeni americani, ca răspuns la decizia Washingtonului de a extinde numărul de cetăţeni ruşi aflaţi pe lista neagră, pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului.
Mormântul proeminentului avocat anticoruptie Serghei Magniţki. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.01.2015

Rusia a declarat joi că a interzis accesul pe teritoriul său pentru alţi 4 cetăţeni americani, ca răspuns la decizia Washingtonului de a extinde numărul de cetăţeni ruşi aflaţi pe lista neagră, pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului.

“Cea mai recentă extindere a listei (americane) de persoane sancţionate, alcătuită pe baza Legii Magniţki, anti-rusă, nu va rămâne fără un răspuns. Astfel, acelaşi număr de cetăţeni americani nu au voie să intre pe teritoriul Rusiei”, a declarat Ministerul rus de Externe.

În 2005, William Browder, un investitor american proprietar al fondului de investiţii HCM, a descoperit o schemă de fraudare în care erau implicaţi mulţi oficiali de top ai Rusiei. Scandalul a fost atât de mare încât Browder a fost imediat expulzat din Rusia şi considerat "pericol public".

Magniţki, un avocat specializat în legislaţie fiscală care lucra la HCM a arătat cum funcţiona frauda, în care erau implicaţi 60 de oficiali ruşi, lucru care a atras mânia oligarhilor. Magniţki a fost băgat în puşcărie, unde a murit, aparent din cauza bătăilor.

Moartea sa a declanşat un scandal imens, însă Kremlinul, în loc să deschidă o anchetă asupra circumstanţelor suspecte ale morţii acestuia, l-a condamnat într-un proces postum exact pentru crimele de care erau acuzaţi oficialii.

Ironia a făcut ca sentinţa lui Magniţki să fie decisă de un tribunal moscovit la numai o zi după un alt verdict în care o femeie (moartă) a fost găsită vinovată de accidentul de maşină - din cauza căruia a şi murit - deşi existau dovezi copleşitoare că fusese cauzat de vice-preşedintele companiei Lukoil.

Browder a făcut un scandal imens şi presiuni uriaşe asupra administraţiei SUA pentru a populariza abuzul, care a tensionat puternic relaţiile dintre Moscova şi Washington.

Luna trecută, Statele Unite au adăugat 4 nume pe aşa- zisa “listă Magniţki”. Lista urmăreşte să pedepsească cetăţeni ruşi care încalcă drepturile omului, interzicându-le să intre pe teritoriul Statelor Unite şi îngheţând activele acestora din SUA.

Rusia a răspuns la rândul său listei Magniţki, interzicând mai multor cetăţeni americani să intre pe teritoriul său, conform The Moscow Times.

În declaraţia sa, ministerul rus a citat de asemenea cazul unui cetăţean rus, arestat în Insulele Maldive, în vara anului trecut, la cererea Washingtonului, ca un exemplu a ceea ce ministerul a declarat că este o tendinţă a Statelor Unite de a încălca drepturile omului.

În plus, declaraţia ministerului a repetat o serie de critici la adresa Washingtonului cu privire la sancţiunile economice americane impuse împotriva Rusiei datorită crizei din Ucraina, care au dus la tensionarea relaţiilor dintre cele două state până la un nivel întâlnit doar în timpul Războiului Rece.

“Rămâne doar să sperăm că Statele Unite, care s-au jucat prea mult cu sancţiunile, vor înţelege în cele din urmă zădărnicia unei astfel de politici”, a declarat Ministerul rus de Externe.

“Din nou, confirmăm faptul că, de acum înainte, vom reacţiona dur la orice atac împotriva Rusiei”, a mai adăugat ministerul.

Statele Unite şi aliaţii lor acuză Moscova că a trimis soldaţi şi arme în estul Ucrainei, pentru a susţine separatiştii pro-ruşi care se luptă de luni de zile cu trupele guvernamentale. Rusia însă neagă acest lucru.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor