UE sancţionează 32 de oficiali ruşi implicaţi în torturarea şi uciderea avocatului Serghei Magniţki

Plenul Parlamentului European, 14 ianuarie 2014.
Plenul Parlamentului European, 14 ianuarie 2014. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)

Europarlamentarii de la Bruxelles au aprobat, miercuri, o rezoluţie ce care ca scop sancţionarea a 32 de oficiali ruşi implicaţi în uciderea şi torturarea avocatului rus Serghei Magniţki, a notat mediafax.

Serghei Magniţki a fost unul dintre puţinii avocaţi care au avut curajul să se împotrivească corupţiei din Rusia. Acesta a fost arestat după ce a denunţat o schemă frauduloasă orchestrată de către autorităţile ruseşti. Reţinut în 2008, acesta a decedat un mai târziu, pe când se afla în arest preventiv, din cauza ”condiţiilor inumane” în care a fost ţinut cât şi a torturilor la care a fost supus. Când se afla în detenţie, Magniţki s-a plâns în repetate rânduri că este maltratat şi că i se refuză în mod deliberat asistenţa medicală.

Rezoluţia votată de către europarlamentari va purta numai o valoare politică şi nu obligă autorităţile europene să acţioneze împotriva oficialilor ruşi. Conform actului, Consiliul European ar trebui să sancţioneze cei 32 de funcţionari ruşi implicaţi în uciderea lui Magniţki cu interdicţii de vize şi îngheţarea averilor deţinute în statele membre UE.

Corupţia din Rusia a ajuns atât de departe încât în iulie 2013, la patru ani de la moartea lui Magniţki, Moscova l-a condamnat post mortem pentru evaziune fiscală. Cazul acestuia, primul în care Moscova a judecat un decedat, a fost criticat de organizaţiile pentru drepturile omului, care l-au calificat drept ilegal. În ciuda dovezilor descoperite de anchetatorii ruşi care arătau abuzurile la care a fost supus Magniţki, preşedintele rus Vladimir Putin s-a opus acuzaţiilor sugerând că acesta ar fi murit de insuficienţă cardiacă.