Rusia redeschide un caz împotriva lui Magniţki, care a fost ucis în detenţie în 2009
alte articole
Urmând un model comunist bine cunoscut de a demoniza victima, procurorii ruşi l-au portretizat pe Serghei Magniţki, un avocat anti-corupţie decedat, drept un şarlatan avid care s-a folosit de persoanele cu dizabilităţi mintale pentru a evita plata impozitelor.
Magniţki, care a expus o fraudă uriaşă ce implica oficialii ruşi de stat, a fost prompt arestat pentru fraudă fiscală la scurt timp după aceea, în 2008. El a murit în închisoare după un an, familia şi foştii colegi susţinând că a fost maltratat şi privat de îngrijire medicală, uneori chiar torturat în timpul detenţiei.
Moartea şi procesul său postum a indignat lumea occidentală şi a tensionat relaţiile ruso-americane, Washingtonul impunând în decembrie sancţiuni asupra a zeci de ruşi suspectaţi că ar fi avut un rol în moartea sa, decizie ce a determinat Moscova să interzică adoptarea copiilor ruşi de către americani, ca formă de răzbunare.
Acum Moscova a redeschis cazul, acuzându-l pe avocatul mort de evaziune fiscală, chiar şi după moartea sa brutală şi controversată. Agentul fiscal Anastasia Gerasimova a declarat în faţa instanţei că William Browder, directorul fondului de investiţii, a evitat impozitele utilizând scutiri de taxe pentru angajaţii cu dizabilităţi.
Mama lui Magniţki, Natalia, a refuzat să numească avocaţi pentru a-l reprezenta pe fiul ei decedat sau să participe la proces, despre care a spus că are drept scop să pedepsească dezvăluirea schemelor prin care oficialii ar fi furat 230 milioane de dolari prin restituiri frauduloase de impozite.
"Acest proces este un exemplu al făţărniciei şi fărădelegii sistemului de justiţie (şi) o jignire gravă a memoriei fiului meu", a spus ea într-o declaraţie, potrivit unui raport Reuters.
Instanţa a numit o echipă de avocaţi pentru a-l apăra pe Magniţki după refuzul familiei de a participa la proceduri, care se vor relua pe 1 aprilie.
Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru moartea lui Magniţki, care a subliniat pericolele cu care se confruntă ruşii care contestă autorităţile şi care a adâncit preocupările Vestului în ce priveşte statul de drept în timpul conducerii lui Putin.
Browder, care acum locuieşte în Marea Britanie, este judecat în acelaşi caz, dar a refuzat să participe la proces, afirmând că acuzaţiile împotriva lui şi ale lui Magniţki constituie o pedeapsă în urma dezvăluirilor făcute.