Rusia va începe un proces postum împotriva lui Magniţki

Rusia este pregătită să-l judece pe avocatul informator Serghei Magniţki, la peste trei ani după moartea sa, o audiere preliminară fiind stabilită pentru luni, aţiune pe care rudele şi grupurile pentru drepturile omului o consideră că ar fi motivată politic şi o parodie la adresa justiţiei, potrivit unui raport Reuters.

Moartea lui Magniţki într-o închisoare din Moscova a dăunat imaginii Rusiei în străinătate şi a tensionat relaţiile cu Statele Unite ale Americii.

Magniţki avea 37 de ani când a murit, după 358 de zile de încarcerare ca urmare a acuzaţiilor de evaziune fiscală şi fraudă, în timpul căreia el a spus că i s-a refuzat tratamentul medical pe măsură ce starea lui de sănătate s-a înrăutăţit. Chiar Consiliul pentru Drepturile Omului al Kremlinului a enunţat suspiciuni că el ar fi fost bătut până la moarte.

Autorităţile ruse au declarat că el a murit de un atac de cord, dar fostul său angajator, fondul de investiţii Hermitage Capital, susţine că el a fost ucis pentru că investigat furtul a 230 de milioane de dolari efectuat de către oficialii care aplicau legea şi funcţionarii fiscali prin unele restituiri frauduloase de impozit.

Rudele şi colegii săi, inclusiv proprietarul Hermitage William Browder, care se confrunta cu un proces în lipsă, afirma că Magniţki a fost investigat şi închis de unii din acei oficiali de nivel mediu despre care el a declarat că au fraudat statul.

Nimeni nu a fost condamnat pentru vreo infracţiune în legătură cu moartea lui Magniţki. Un oficial al închisorii a fost judecat anul trecut, dar procurorii au cerut instanţei să-l declare nevinovat, după ce Putin a spus că Magniţki nu a fost torturat, iar judecătorul a acţionat în consecinţă.

Cazul împotriva lui Magniţki a fost închis după moartea sa, însă autorităţile au luat decizia extrem de neobişnuită de a-l redeschide în 2011, pe măsură ce au crescut criticile internaţionale la adresa Rusiei privind moartea sa.

Grupul de drepturi Amnesty Internaţional a declarat că procesul împotriva lui Magniţki este o "încercare de a abate atenţia de la cei care au comis infracţiunile pe care el le-a expus."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe