Rusia promite represalii după ce SUA a aprobat o lege privind drepturile omului

Parlamentarii ruşi au promis să răspundă cu aceeaşi monedă după ce Congresul SUA a aprobat un proiect de lege privind impunerea unor sancţiuni oficialilor ruşi suspectaţi de încălcări ale drepturilor omului, potrivit unui raport VOA.
Epoch Times România
11.12.2012

Parlamentarii ruşi au promis să răspundă cu aceeaşi monedă după ce Congresul SUA a aprobat un proiect de lege privind impunerea unor sancţiuni oficialilor ruşi suspectaţi de încălcări ale drepturilor omului, potrivit unui raport VOA.

Oficialii au declarat luni că Duma de Stat - camera inferioară a parlamentului rus - va lua în considerare impunerea unei pedepse împotriva cetăţenilor americani pe care Moscova îi suspectează de încălcări ale drepturilor omului.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale a Dumei, Alexei Puşkov, a declarat că Ministerul rus de Externe are deja o listă confidenţială cu cetăţeni americani, cărora le va fi interzisă intrarea în Rusia dacă parlamentarii aprobă sancţiunile. Ministerul a denunţat şi anterior proiectul de lege american - cunoscut sub numele de "Legea Magniţki" - ca "o mişcare neprietenoasă, provocatoare şi unilaterală."

Săptămâna trecută, Senatul Statelor Unite a votat pentru ridicarea restricţiilor de comerţ cu Rusia, care datează din epoca Războiului Rece, normalizarea comerţului cu Republica Moldova şi impunerea de sancţiuni împotriva funcţionarilor ruşi acuzaţi de comiterea de încălcări ale drepturilor omului. Preşedintele american Barack Obama a promis să semneze proiectul, care a trecut de Camera Reprezentanţilor luna trecută.

Proiectul de lege este numit după Serghei Magniţki, un avocat rus de 37 de ani care a fost închis după ce a denunţat ceea ce el a numit o reţea infracţională de funcţionari care au furat 250 milioane de dolari din impozite. El a murit în închisoare în 2009.

Actul Magniţki combină două proiecte de lege – Abrogarea Jackson-Vanik pentru Rusia şi Moldova şi Legea Serghei Magniţki privind responsabilitatea legală. O parte abrogă o dispoziţie din epoca Războiului Rece, cunoscută sub numele de amendamentul Jackson-Vanik, care lega anumite tarifuri favorabile asupra mărfurile ruseşti de drepturile evreilor din Uniunea Sovietică de a emigra.

Proiectul de lege include şi o dispoziţie care refuză vizele şi îngheaţă activele bancare din SUA ale ruşilor care încalcă drepturile omului. Moscova şi-a exprimat furia faţă de dispoziţie, avertizând că aceasta ar dăuna relaţiilor diplomatice cu Washingtonul.

Înainte de vot, oficialii Ministerului rus de Externe au declarat că, dacă măsura va fi aprobată, Moscova va răspunde în ceea ce ei au numit o "manieră adecvată."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor