Cresc preocupările privind moartea misterioasă a unui rus în Marea Britanie

O unitate britanică de criminalistică a preluat o investigaţie asupra morţii misterioase a unui informator rus anti-corupţie, a declarat luni poliţia, într-o manevră despre care mass-media locală a sugerat că ar fi fost o crimă, potrivit unui raport Reuters.

Alexander Perepilichny, în vârstă de 44 de ani, s-a mutat în Marea Britanie acum trei ani şi ajuta procurorii elveţieni să investigheze un grup criminal rus suspectat că ar fi implicat într-o fraudă fiscală majoră.

El s-a prăbuşit şi a murit în apropierea casei sale, pe o proprietate privată de lux din sud-estul Angliei, pe 10 noiembrie. Poliţia nu a reuşit să explice de ce a murit, chiar şi după două autopsii, şi a ordonat teste toxicologice pe corp.

Întrebat dacă detectivii tratează cazul ca o posibilă crimă, purtătorul de cuvânt a declarat: "În momentul de faţă moartea este inexplicabilă, aşa că ei încă sunt deschişi oricărei posibilităţi şi urmăresc o serie de posibile piste".

O teorie ar fi că el ar fi putut fi otrăvit într-un mod similar cu fostul spion Alexander Litvinenko, care a murit la Londra în 2006, după ce a consumat ceai cu poloniu-210 radioactiv, a raportat ziarul The Guardian.

Daily Telegraph a raportat că există "îngrijorări că el ar fi putut fi ucis".

Moartea inexplicabilă a lui Perepilichny a adus din nou în lumina reflectoarelor grupurile infracţionale ruse care lucrează în Europa. De când s-a mutat în Marea Britanie, el a furnizat informaţii procurorilor elveţieni, ajutându-i să expună persoanele implicate în cazul Magnitski - o fraudă fiscală rusă.

Existenţa unui sindicat al fraudei fiscale a ieşit iniţial la lumină ca parte a unei investigaţii anterioare a avocatului rus Serghei Magniţki, care a fost închis în 2008 de autorităţile ruse în baza unor acuzaţii despre care colegii săi spun că au fost inventate.

Magnitski a murit într-o închisoare rusă în 2009, devenind un simbol al abuzurilor asupra drepturilor şi corupţiei. Oficialii ruşi au negat orice legătură între Magnitski şi Perepilichny.

Perepilichny părea să aibă o stare bună de sănătate atunci când a murit, în timp ce făcea jogging lângă conacul său.

Localnicii de pe moşie - numită Beverly Hills din Marea Britanie şi înconjurată de terenuri de golf frumos împodobite şi de puncte de verificare a securităţii - au declarat pentru Reuters săptămâna trecută că rusul purta un trening atunci când trupul său a fost descoperit în partea de sus a unui deal.

După ce s-a mutat în Marea Britanie, el a acţionat în calitate de martor în cadrul unei investigaţii elveţiene asupra grupului criminal rus, care ar fi spălat veniturile obţinute din operaţiuni de fraudă fiscală prin conturi bancare elveţiene, pentru a cumpăra proprietăţi de lux din afara Rusiei.

Ziarul Independent din Marea Britanie, susţinut financiar de un om de afaceri rus critic al Kremlinului, a raportat săptămâna trecută că Perepilichny a primit un avertisment cu un an în urmă că numele lui era pe o listă cu persoane vizate din Rusia, potrivit raportului Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe