Elita rusă, preocupată de imaginea proastă a lui Putin în SUA şi Europa
alte articole
Ruşii cu averi mari şi-au cumpărat demult imobile la Londra, sau în alte ţări europene, pe pe litoralul din Spania, Italia, Franţa, Cipru, sau în state americane, precum Florida şi California. Mulţi dintre ei trăiesc permanent în afara Rusiei, iar copiii lor învaţă la universităţi de elită, precum Cambridge, Oxford sau Harvard. Îşi ţin banii în bănci elveţiene şi mulţi dintre ei beneficiază de vize cu perioadă lungă de şedere pentru a putea călători oricând fără impedimente. Din acest grup numeros fac parte, nu doar milionari, ci şi întreprinzători mici şi mijlocii, funcţionari de rang înalt, directori de mari companii şi profesionişti cu înaltă calificare, notează marţi ziarul ABC.
Cu toţii sunt însă preocupaţi de imaginea proastă pe care preşedintele lor Vladimir Putin o are în Occident, de înrăutăţirea în anumite momente a relaţiilor cu SUA şi pentru că văd că situaţia nu se ameliorează nici cu Marea Britanie, nici cu alte ţări occidentale. Iar dacă s-ar declara un nou 'război rece' interesele lor ar fi grav afectate. Anul trecut, SUA au aprobat un pachet de sancţiuni împotriva responsabililor ruşi implicaţi în moartea avocatului Serghei Magniţski, care a avut loc, în 2009, în timpul detenţiei sale într-un centru de arest preventiv din Moscova.
Magniţki lucra pentru Hermitage Capital şi, potrivit directorului general al firmei, William Browder, el a fost torturat de gardieni care i-au refuzat asistenţa medicală. Browder susţine că Magnitski a fost eliminat pentru că a investigat o afacere de corupţie din Ministerul rus de Interne. Serghei Guriev, director la Şcoala de Economie Rusă, asigură că s-a dat 'alarma în lumea afacerilor ruse în faţa posibilităţii ca Uniunea Europeană şi Marea Britanie să adopte sancţiuni pentru cazul Magniţki. Este vorba de acele ţări unde firmele noastre au o mare cantitate de active şi unde studiază copiii noştri'.
German Gref, fost ministru de finanţe şi actual preşedinte al băncii ruse Sberbank şi-a exprimat la rândul său preocuparea la Forumul Economic de la Davos faţă de 'turnura negativă' pe care au luat-o relaţiile dintre Moscova şi Washington. Potrivit ziarului german Handelsblatt, numeroşi oameni de afaceri ruşi s-au plâns la Davos de 'imaginea proastă' pe care Putin o are în Occident. În cadrul Forumului Economic Mondial, miliardarul american de origine maghiară, George Soros, a declarat că 'Putin se cramponează de putere pentru că este singurul mod în care se simte sigur'.
Preşedintele rus şi-a atras în primele sale două mandate (2000-2008) critici dure din partea SUA şi majorităţii ţărilor UE pentru a fi îngrădit multe libertăţi cucerite în vremea lui Boris Elţin, pentru a-l fi băgat după gratii pe fostul director al companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski şi pentru a nu fi clarificat multe asasinate precum cel al ziaristei Anna Politkovskaia sau al fostului spion Aleksandr Litvinenko.
După revenirea sa la Kremlin, în mai anul trecut, Putin şi-a înăsprit atitudinea faţă de opoziţie, şi a restrâns mai multe libertăţi, fapt ce a dus la înrăutăţirea relaţiilor cu SUA şi la deschiderea unei breşe profunde cu Occidentul, mai ales după condamnarea la doi ani de închisoare a două membre a trupei radicale Pussy Riot şi propunerea unei legi care îi stigmatizează pe homosexuali.