De ce preferă oligarhii ruşi Londra

Pentru pesimişti este Londongrad, pentru optimişti este Moscow-on-Thames. Pesimiştii văd în debarcarea ruşilor în capitala britanică o dovadă a răului generat de căderea şi fragmentarea Uniunii Sovietice: o armată de miliardari care găsesc aici refugiul ideal pentru a-şi proteja averea şi care se folosesc de materia cenuşie din City pentru a-şi spăla banii obţinuţi fraudulos.
(photos.com)
Epoch Times România
26.03.2014

Pentru pesimişti este Londongrad, pentru optimişti este Moscow-on-Thames. Pesimiştii văd în debarcarea ruşilor în capitala britanică o dovadă a răului generat de căderea şi fragmentarea Uniunii Sovietice: o armată de miliardari care găsesc aici refugiul ideal pentru a-şi proteja averea şi care se folosesc de materia cenuşie din City pentru a-şi spăla banii obţinuţi fraudulos. În timp ce optimiştii văd în ruşii veniţi în Londra spiritul creativ şi educat, floarea intelectualităţii care fuge de Rusia lui Putin, notează miercuri ziarul El Pais.

Adevărul este undeva la mijloc. Un lucru cert este că debarcarea ruşilor în Marea Britanie şi mai ales la Londra este un fenomen de peste 15 ani care devine tot mai vizibil. Este şi motivul pentru care premierul britanic, David Cameron, a fost unul din liderii europeni cei mai agresivi la ora folosirii retoricii, dar şi cel mai precaut în momentul impunerii de sancţiuni Moscovei pentru anexarea Crimeii şi faţă de ce ar putea veni mai târziu.

Cine nu a auzit de Roman Abramovici sau de asasinarea fostului agent secret Aleksandr Litvinenko? Cine nu ştie că miliardarii ruşi au devenit proprietari ai celor mai scumpe imobile din Londra şi îşi cheltuiesc banii în buticurile exclusiviste din Knightsbridge? Că îşi trimit copiii la şcolile britanice cele mai scumpe, că achiziţionează cluburi de fotbal sau cotidiene de prestigiu? Sau că se judecă în sălile de tribunal britanice, devenind astfel o afacere profitabilă pentru ţară?

Există însă şi o latură ascunsă: există multe suspiciuni privind originea acestor averi şi se ridică tot mai multe voci care reproşează guvernului şi administraţiei britanice tendinţa lor de a privi în altă parte. Este ceea ce a denunţat în 2012 avocatul, bloggerul şi activistul rus Aleksei Navalnîi într-un articol publicat în The Times în care cere guvernului britanic să pună în aplicare o lege similară legii Serghei Magniţki, aprobată în SUA, pentru a investiga banii ruşi de origine suspectă care intră în ţară.

Sunt mulţi bani ruşi în Marea Britanie şi multe interese chiar şi din partea statului. Peste o sută de companii ruse cotizează la bursa din Londra iar în capitala britanică au fost lansate bonuri ruse sau din ţări membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI) în valoare de 48 de miliarde de euro. City-ul londonez nu manifestă deocamdată nervozitate, pentru că nivelul sancţiunilor aprobate este destul de modest şi sunt vizate deocamdată persoane. Altceva ar fi dacă sancţiunile ar viza băncile ruseşti care operează în Londra.

Deocamdată ţinta este Putin şi anturajul său, mai mult decât prezenţa ruşilor în Europa şi SUA, cum relevă un document britanic intern care pledează pentru sancţiuni limitate şi respinge posibilitatea ca măsurile să vizeze 'închiderea centrului financiar din Londra al ruşilor'. Relaţiile dintre Londra şi Putin au fost întotdeauna delicate. Momentul cel mai dificil a fost în toamna anului 2006, după asasinarea fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, care a provocat o tensiune diplomatică între cele două ţări. Revista The Economist a ajuns chiar să ironizeze Scotland Yard-ul, plecat să investigheze la Moscova pentru a afla 'cine este asasinul'.

Lucrurile s-au schimbat între timp. Anul trecut responsabila Internelor, Theresa May, a admis că în spatele deciziei guvernului de a reduce cercetările privind moartea lui Litvinenko se află 'relaţii internaţionale'. Banii ruşi iau multe căi la Londra. Una dintre cele mai evidente este piaţa imobiliară. Ruşii cu dare de mână au achiziţionat între 2% şi 5% din casele în valoare de peste 12 milioane de euro, iar impunerea de sancţiuni mai drastice ar putea frâna venirea pe piaţă a altor miliardari ruşi. Dar la fel ca şi City, sector imobiliar este liniştit: fără sancţiuni nu există pericol, iar actuala criza ar putea fi chiar avantajoasă dacă ruşii vor să investească în acest domeniu pentru a-şi pune la adăpost banii de ghearele lui Putin.

La urma urmei, oligarhii au venit aici încă din vremea lui Boris Elţin şi apoi a lui Vladimir Putin iar viaţa lor bună durează cât durează şi relaţiile lor cu Kremlinul, cum s-a văzut în cazul lui Mihail Hodorskovski şi Borís Berezovski. Primul a stat mai mulţi ani în închisoare, iar al doilea s-a sinucis acum un an, ruinat în vila sa din Surrey. Berezovski a pierdut unul din cele mai mari procese judecate la Londra între doi oligarhi, când judecătorul i-a respins o reclamaţie împotriva lui Abramovici în valoare de 3,8 miliarde de euro.

Sunt unii care spun că odată cu oligarhii au venit în ţară şi asasinii plătiţi. În martie 2012 a fost împuşcat, în faţa casei sale din Canary Wharf, bancherul Gherman Gorbunţov, care a supravieţuit în mod miraculos. În noiembrie Aleksandr Perepilicinîi, în vârstă de 44 de ani, a murit în timp ce făcea jogging la 50 de metri distanţă de casă. O altă moarte suspectă este cea a oligarhului georgian Badri Patarkatisvili, care a făcut un infarct la 52 de ani în casa lui din Surrey. Mulţi consideră suspectă şi sinuciderea lui Berezovski. Prea multe morţi pentru a nu suspecta că în spatele banilor ruşi din Londra există ceva putred, conchide El Pais.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor