Rusia renunţă la un acord de cooperare cu SUA, într-o nouă lovitură pentru relaţiile dintre cele două ţări

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Rusia a anulat miercuri un acord de cooperare cu Statele Unite în domeniul luptei împotriva criminalităţii, relaţiile dintre cele două ţări revenind la nivelul de "resetare" după întoarcerea preşedintelui Vladimir Putin la Kremlin anul trecut, potrivit unui raport Reuters.

Un ordin de a încheia acordul, semnat de prim-ministrul Dmitri Medvedev, a fost postat pe site-ul guvernului. Acesta a declarat că acordul, în temeiul căruia Washingtonul oferea asistenţă financiară pentru programele de luptă împotriva criminalităţii şi de control al traficului de droguri, "nu se referă la realităţile actuale şi şi-a epuizat potenţialul".

Alexei Pushkov, un aliat al lui Putin care conduce Comisia pentru afaceri internaţionale în Camera Inferioară a Parlamentului, a declarat că Rusia îşi "schimbă relaţia" cu Statele Unite ale Americii.

Retorica lui Putin privind politica externă, de când a revenit la preşedinţie în luna mai, s-a concentrat frecvent pe ameninţările externe.

Moscova a ordonat Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională să îşi înceteze operaţiunile din Rusia în octombrie, declarând că Statele Unite ale Americii s-au folosit de această misiune pentru a interveni în politică.

Moscova a fost înfuriată de o lege americană din decembrie, care interzice ruşilor acuzaţi de grave încălcări ale drepturilor omului să intre în Statele Unite şi care le blochează toate activele deţinute acolo. Legea a fost adoptată în mare parte ca răzbunare împotriva agresorilor ruşi implicaţi în cazul Magniţki.

Rusia a încercat să răspundă cu o legislaţie care impune măsuri similare şi a interzis adoptarea de copii ruşi de către familiile americane, deteriorând şi ceea ce mai rămăsese după "resetarea" relaţiilor iniţiată de preşedintele american Barack Obama, la începutul primului său mandat.

Rusia a anunţat în octombrie că se retrage dintr-un acord vechi de decenii, conform căruia Washingtonul o ajuta să demonteze arme nucleare şi chimice. Rusia a susţinut că are acum puterea şi finanţarea necesare efectuării dezarmării.

Despre mai mulţi membri ai unei mişcări de protest împotriva lui Putin, care a început în urma acuzaţiilor de fraudare a votului din alegerile parlamentare din 2011, mass-media a spus că ar fi pe statele de plată ale ţărilor străine.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a descris proiectul de lege american privind drepturilor omului, numit după avocatul Serghei Magniţki, care a murit în detenţie în 2009, drept "odios", dar a afirmat că Moscova doreşte să îşi consolideze legăturile cu Statele Unite ale Americii.