Rusia pregăteşte sancţiuni economice împotriva Republicii Moldova

Convocat la cererea Rusiei, Comitetul Economic Eurasiatic s-a adunat, miercuri, pentru a pregăti o serie de măsuri menite să penalizeze economic Republica Moldova pentru apropierea de Uniunea Europeană, arată un raport MoscowTimes.
(BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
17.07.2014

Convocat la cererea Rusiei, Comitetul Economic Eurasiatic s-a adunat, miercuri, pentru a pregăti o serie de măsuri menite să penalizeze economic Republica Moldova pentru apropierea de Uniunea Europeană, arată un raport MoscowTimes.

Odată cu semnarea acordului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Rusia a ameninţat că va adopta mai multe ”măsuri de protecţie” a economiei ruse– sintagmă folosită pentru sancţiuni economice.

Chiar dacă rezultatele întâlnirii sunt încă incerte, biroul de presă al comitetului a anunţat că măsurile vor fi dezvăluite joi.

În pofida imenselor presiuni din partea Rusiei, pe 27 iunie, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina au semnat acordul de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană. Iar pe 2 iulie, parlamentul de la Chişinău a fost primul dintre cele trei care l-a ratificat, atrăgând imediat atenţia oficialilor de la Kremlin.

Un oficial rus a anunţat, la scurt timp după semnarea acordurilor, că Rusia trebuie să răspundă ”într-un viitor foarte apropiat” printr-o decizie adoptată împreună cu Belarus şi Kazahstan, membri ai Comisiei Economice Eurasiatice şi ai Uniunii Vamale.

Proiectul penalizărilor pregătite Chişinăului a fost publicat, miercuri, de ministerul rus al Dezvoltării Economice. Acesta include o suprataxă vamală destinată unor importuri cheie din Republica Moldova, precum cele de carne, fructe, legume şi vin. Dacă vor fi aprobate de guvern, reglementările vor intra în vigoare la o lună de la data semnării.

Iar acţiunile adoptate împotriva Moldovei vor servi ca avertizare pentru Ucraina şi Georgia, care trebuie să ratifice acordurile de asociere.

Măsurile economice sunt de fapt sancţiuni motivate politic

Ratificarea acordurilor de asociere dintre ţările care au semnat parteneriate cu UE este întâmpinată de Rusia cu mari reticenţe. Kremlinul susţine că produsele europene sunt o ameninţare pentru economia rusă, mai ales că sunt mai ieftine.

La fel ca în cazul Ucrainei, ”măsurile de protecţie” adoptate împotriva Moldovei nu sunt motivate economic, deoarece exporturile moldovene nu reprezintă o ameninţare pentru Uniunea Vamală, a explicat un expert în economie şi comerţ rus.

Rusia raliază Uniunea Vamală împotriva Republicii Moldova

Shuvalov, reprezentatul Rusiei în Comitetul Economic Eurasiatic, a anunţat anterior că Rusia este pregătită să adopte sancţiuni împotriva celor trei state vecine chiar şi fără aprobarea aliaţilor din Uniunea Vamală.

O sursă familiară cu situaţia a anunţat, miercuri, că guvernul rus – şi nu consiliul aliaţilor eurasiatici – va fi cel care decide dacă se vor implementa sancţiuni împotriva Republicii Moldova.

Iar din păcate pentru Rusia, care ar fi dorit un atac la unison, Kazahstanul şi Belarusul nu împărtăşesc poziţia adoptată faţă de Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

Presiunile economice are Rusiei sunt binecunoscute

Chiar dacă partenerii din Uniunea Vamală refuză să sancţioneze Republica Moldova, Rusia mai are multe alte mijloace ”neoficiale” de a restricţiona exporturile moldovene.

Unul dintre mijloace se referă la exploatarea legilor veterinare şi sanitare, care nu sunt reglementate în cadrul Uniunii Vamale. Două astfel de măsuri au fost aplicate la începutul lunii iulie.

Pe 5 iulie, sub pretextul încălcării codului de sănătate, autoritatea sanitar-veterinară rusă (Roselhoznadzor) interzis toate importurile de carne procesată din Republica Moldova, în timp ce importurile de porc, oaie, vită şi cal, au fost limitate semnificativ.

Iar Moscova n-a omis nici taxarea susţinerii acordate Republicii Moldova de România. Pe 2 iulie, autoritatea sanitar-veterinară rusă a dispus interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România.

Ambele măsuri sunt considerate sancţiuni motivate politic de către Uniunea Europeană cât şi de unii experţi din economia rusă.

Începând din 2006, Georgia a suferit sancţiuni similare la importurile de vin, fructe şi apă minerală.

Impact limitat

Indiferent de natura sancţiunilor, impactul lor asupra economiei moldovene va fi limitat. Sancţiunile vor ”provoca” pagube, dar nu vor fi ”prea serioase”, a explicat analistul rus.

Aproape 20% din totalul exporturilor moldoveneşti ajung în Rusia - aproximativ 192 milioane de dolari în primele cinci luni ale acestui an.

Totuşi, se crede că Republica Moldova este expusă unui pericol mult mai mare din partea Rusiei. Chiar dacă această opţiune nu a fost încă dezbătută, cetăţenii moldoveni ar putea primi interdicţie de intrare pe teritoriul Rusiei, având un impact serios asupra muncitorilor moldoveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor