SUA pregăteşte unilateral noi sancţiuni împotriva Rusiei

Casa Albă, Washington, DC.
Casa Albă, Washington, DC. (Alex Wong / Getty Images)

SUA ia în considerare impunerea unilaterală a unei noi serii de sancţiuni asupra Rusiei motivată de continuarea agresiunilor împotriva Ucrainei. Anunţul reflectă frustrarea Casei Albe cu privind reticenţa Europei de a adopta acţiuni mai dure împotriva Moscovei, potrivit oficialilor americani şi europeni.

În trecut, Statele Unite insista să sancţioneze Rusia concertat, împreună cu Uniunea Europeană - pentru a maximiza impactul sancţiunilor şi pentru a prezenta un Occident unit. UE are relaţii economice mai strânse cu Rusia, făcând participarea blocului de 28 de naţiuni un element cheie, care ar acorda pachetului de sancţiuni un plus de greutate, necesar pentru constrângerea Rusiei.

Dar tocmai legăturile economice strânse dintre zona euro şi Kremlin fac Europa să considere că sancţiunile aplicate Rusiei s-a putea răsfrânge asupra sa.

După săptămâni de lipsă de acţiune, SUA a anunţat că este pregătită să avanseze noul pachet de sancţiuni singură, au explicat oficialii, miercuri, în timpul întâlnirii de la Bruxelles.

Totuşi, Casa Albă preferă aplicarea pedepselor în coordonare cu Europa, iar decizia finală va trebui să aştepte concluzia întâlnirii europene, au adăugat oficialii administraţiei americane.

Oficialii europeni susţin că există posibilitatea ca Washingtonul să nu fie nevoit să avanseze măsurile unilateral; o nouă rundă de sancţiuni ”este foarte posibilă”, a declarat o sursă diplomatică europeană. Măsurile dezbătute includ îngheţarea programelor dezvoltate în Rusia de Banca Europeană de Investiţii şi de Banda de Dezvoltare şi Reconstrucţie din Londra.

Au mai existat şi discuţii despre ”adăugarea unor noi nume pe lista de sancţiuni individuale”, a declarat sursa.

Până acum, UE a impus interdicţii asupra vizelor şi a îngheţat activele a peste 60 de oficiali ruşi şi ucraineni implicaţi în criza din Ucraina, dar a protestat vehement împotriva adoptării de sancţiuni directe asupra sectoarelor economiei ruse - care au fost amânate pentru ceva intitulat conceptual "faza a treia a sancţiunilor".

Intenţia Casei Albe de a pedepsi Rusia fără susţinerea Europei survine într-un moment în care preşedintele american Barack Obama este criticat frecvent pentru că ameninţările sale cu sancţiuni mai dure s-au dovedit a fi avertizări lipsite de conţinut.

Statele Unite şi Europa au aplicat sancţiuni coordonate asupra indivizilor ruşi şi a companiilor implicate în destabilizarea orchestrată de Moscova în Ucraina. Cu toate acestea, penalităţile n-au oprit insurgenţa forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei.

Obama şi omologii europeni au susţinut că, în cazul în care Moscova nu va calma tensiunile cu Ucraina, vor adopta sancţiuni pe scară largă, ţintind chiar sectoarele de energie şi apărare ale Rusiei, cât şi accesul Kremlinului pe piaţa financiară. Dar este neclar în ce va consta noul pachet de sancţiuni al Statelor Unite.

La întâlnirea G7 de la Bruxelles desfăşurată la începutul lunii iunie, liderii vestici l-au avertizat pe preşedintele rus Vladimir Putin că, în cazul în care Rusia nu respectă condiţiile G7, Rusia va suferi noi sancţiuni în maxim o lună de zile. Condiţiile grupului includeau recunoaşterea alegerilor ucrainene de pe 25 mai, demararea unui dialog cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, încetarea susţinerii acordate forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei şi oprirea transportării de armament peste graniţa ruso-ucraineană.

Termenul limită acordat lui Putin de occidentali a expirat fără prea multe schimbări din partea Rusiei, iar Statele Unite şi Europa păreau că au uitat de noile sancţiuni promise.

Dacă Obama va adopta o serie de sancţiuni unilaterale, se va confrunta cu o oarecare opoziţie din partea sectorului privat. Companiile americane au presat Casa Albă să se reţină de la alte sancţiuni, care le-ar putea dezavantaja în cadrul economiei globale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe