Statul, interesat de acţiunile ENEL. Chinezii, interesaţi şi ei să preia distribuţia de energie

Intenţia grupului energetic italian ENEL de a renunţa la operaţiunile din România a alertat autorităţile, statul luând în calcul inclusiv posibilitatea de a utiliza dreptul de preemţiune la cumpărarea unor active puse la vânzare de grupul italian, au afirmat surse din piaţă.
(FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
14.07.2014

Intenţia grupului energetic italian ENEL de a renunţa la operaţiunile din România a alertat autorităţile, statul luând în calcul inclusiv posibilitatea de a utiliza dreptul de preemţiune la cumpărarea unor active puse la vânzare de grupul italian, au afirmat pentru hotnews.ro surse din piaţă.

ENEL s-ar afla însă în negocieri avansate cu mai mulţi potenţiali cumpărători pentru vânzarea a tot ce înseamnă distribuţie şi furnizare, 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA, dar şi 100% din compania de servicii Enel România SRL.

Favoriţi ar fi, conform Hotnews, chinezii de la State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de distribuţie energie electrică din China. Negocierile ar fi demarat cu mai mult timp în urmă şi au fost accelerate în ultima perioadă.

Pe lângă chinezii care ar avea o relaţie destul de strânsă cu Enel, interesat de cumpărarea activelor companiei italiene ar fi şi grupul german RWE, care a anunţat recent că vrea să îşi extindă activitatea în România, mai ales ca furnizor de energie electrică.

În prezent, statul deţine, prin Societatea de Administraţie a Participaţiunilor în Energie (SAPE), participaţii minoritare la companiile ENEL din România şi va demara, în această săptămână, discuţiile cu partea italiană în vederea achiziţionării unei părţi din participaţiile deţinute de ENEL la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie.

Grupul energetic italian ENEL a anunţat joi că intenţionează să vândă activele sale de distribuţie şi vânzări din România şi de producere a energiei în Slovacia. Decizia ENEL a fost anunţată la doar o lună după izbucnirea scandalului de corupţie al facturilor încărcate de Enel Muntenia cu ajutorul vicepreşedintelui ANRE, Claudiu Dumbrăveanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor