Rusia nu este interesată să deţină baze militare în America de Sud, spune Lavrov. Realitatea îl contrazice

Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov.
Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov. (MIKHAIL MORDASOV / AFP / GettyImages)

Ministru de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a negat, sâmbătă, că Moscova ar fi interesată să deţină, în permanenţă, baze militare în ţările din America de Sud, a anunţat EFE citat de Agerpres.

”Nu vor fi baze (în America de Sud), nu avem nevoie”, a declarat Lavrov.

Totuşi, afirmaţiile lui Lavrov nu corespund cu cele ale ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, efectuate cu numai două luni în urmă.

Rusia poartă negocieri cu Vietnamul, Cuba, Venezuela, Nicaragua, Insulele Seychelles şi Singapore, a declarat, în luna martie, Şoigu, cu privire la crearea unor baze militare neconvenţionale.

Moscova vrea ca forţele sale maritime şi aeriene ”să aibă posibilitatea de a naviga pe întregul ocean mondial, lucru ce necesită existenţa unor puncte de sprijin tehnic şi material unde să poată ancora şi realiza mici reparaţii”, a adăugat Lavrov, precizând că nu ştie unde ar putea fi construite aceste ”puncte de sprijin”.

Există posibilitatea ca ministrul de Externe să nu fie informat de planurile departamentului Apărării. Este posibil, de asemenea, ca afirmaţiile lui Lavrov să facă parte din campania de manipulare a Kremlinului.

”În prezent, navele şi submarinele ruse se află în oceanele Atlantic, Indian şi Pacific.(...) Practic, în întreaga lume zboară avioane strategice”, a explicat, în luna martie, înaltul oficial din armata rusă, Viktor Litovkin. Avioane ruseşti au putut fi observate de curând chiar deasupra Guam-ului şi coastei californiene.