Netanyahu îi cere lui Hagel să oprească Iranul înainte să obţină o armă nucleară
alte articole
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a cerut, vineri, Statelor Unite să oprească Iranul, în cadrul negocierilor privind programul nuclear al Teheranului, de la obţinerea unei arme nucleare, a notat Mediafax.
”În negocierile care au loc cu Iranul (...) comunitatea internaţională nu trebuie să lase regimul ayatollahilor să câştige”', a declarat Netanyahu, la o întâlnire la Ierusalim cu şeful Pentagonului.
Hagel a desfăşurat, săptămâna aceasta, un turneu regional, care a inclus Iordania şi Arabia Saudită, consacrat securităţii şi cooperării bilaterale în regiune, printre subiectele dezbătute fiind dosarul Iranului şi al Siriei.
”Nu trebuie să-i permitem Iranului, principalul stat terorist din zilele noastre, să dezvolte capacităţi de armament nuclear”, a adăugat premierul israelian.
Israelul s-a arătat dispus să folosească forţa armată pentru a împiedica Teheranul să producă uraniu îmbogăţit, utilizabil în armele nucleare.
Până acum, Iranul a sfidat interdicţia impusă de Consiliul de Securitate al ONU asupra îmbogăţirii uraniului şi a altor activităţi nucleare, deşi iniţial se obligase să oprească procesul de îmbogăţire în ultima rundă de negocieri purtate la Geneva, unde SUA a oferit uşurarea unora dintre sancţiunile aplicate.
Iranul şi G5 1 (Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi Statele Unite) au stabilit un termen limită pentru negocierea acordului permanent pe 20 iulie.
Discuţiile au fost "serioase şi constructive" dar nu am făcut nici un fel de progres, a declarat oficialul iranian Abbas Araqchi.
Hagel l-a ”liniştit” pe premierul israelian cu privire la angajamentul Statelor Unite de a împiedica Iranul să obţină o armă nucleară.
”Vreau să-l liniştesc pe premier şi poporul din Israel în legătură cu angajamentul SUA de a nu permite Iranului să obţină cu arma nucleară”, a afirmat ministrul american al Apărării.
Până acum, Iranul a sfidat şi sancţiunile Consiliului de Securitate al ONU asupra programului rachetelor balistice. Rachetele poţi fi folosite pentru a lansa focoase nucleare. Până în acest moment, se crede că programul nuclear al Iranului i-a permis să acumuleze cantităţi semnificative de uraniu îmbogăţit, cu care acesta ar putea construi bombe nucleare.