Scandal în securitatea SUA: Huawei infiltrează la vârf. Obama acuzat de muşamalizare
alte articole
ONG-ul american Judicial Watch (JW) a anunţat, joi, că a chemat în instanţă Biroul Directoratului Naţional de Informaţii al Statelor Unite (ODNI), încercând să obţină eliberarea unor documente privind un înalt consilier al serviciilor de informaţii ale SUA, care lucra în acelaşi timp cu o companie chineză acuzată de spionaj, a notat Free Beacon.
Judicial Watch a depus acuzaţia pentru a obţine dosarul consilierului Directoratului Naţional de Informaţii (DNI) Theodore Moran, care activa pentru compania chineză Huawei Technologies.
Grupul vrea să dezvăluie modul în care postul lui Moran de la ODNI intra în conflict cu cel de la Huawei, companie ce a fost investigată pentru producerea unor echipamente de comunicaţii care înlesnesc activităţile de spionaj ale Beijingului.
Judicial Watch vrea să obţină „formularele de plată, formularele conflictelor de interese şi raportul de cheltuieli al fostului consilier al ODNI şi al Consiliului Naţional de Informaţii, Theodore Moran, începând de la 1 ianuarie, 2007, până în prezent”.
Grupul vrea să publice şi „toate notele şi rapoartele produse de Moran în rolul său de consilier al ODNI şi CNI, începând de la 1 ianuarie, 2007, până în prezent”.
Preşedintele Judicial Watch, Ton Fitton, spune că procesul judiciar este necesar pentru a aduce transparenţa în administraţia Obama, care a încercat să împiedice eliberarea materialelor privind securitatea naţională într-o gamă largă de probleme, precum atacurile din Benghazi.
„Încă odată, a trebuit să dăm în judecată administraţia Obama pentru a obţine informaţii de bază cu privire la problemele urgente de securitate naţională”, a declarat Fitton.
„Vrem ca toate documentele de bază să fie evaluate după orice conflict de interese care ameninţă infrastructura de informaţii a naţiunii noastre – Biroul Directoratului de Informaţii Naţional”, a adăugat Fitton.
Moran a fost investigat pentru prima oară atunci când republicanul Frank Wolf l-a avertizat pe Directorul Informaţiilor din SUA, James Clapper, cu privire la faptul că legăturile dintre Moran şi Huawei reprezintă o ameninţare pentru SUA, acesta fiind astfel incapabil să consilieze DNI.
Moran, retras din posturile deţinute la ODNI şi Huawei în luna decembrie 2013, a avut clearance în domeniul securităţii şi a activat ca persoană de consultanţă pentru Consiliul Naţional de Informaţii, un grup care consiliază mai departe agenţiile de spionaj americane.
Comitetul de Informaţii al Senatului american a anunţat, în 2012, că Huawei este apropiat de guvernul chinez şi că ar putea să se folosească de poziţia sa pentru a întreprinde activităţi de „spionaj economic şi extern pentru un stat străin cunoscut ca fiind un mare agresor în domeniul spionajului cibernetic”.
Moran a produs, printre altele, un raport care susţinea că Huawei nu ar trebui să fie sub vizorul SUA din cauza legăturilor pe care le are cu guvernul de la Beijing, conform Associated Press.
De asemenea, Moran ar fi criticat „politica de discriminare şi distorsionare care descurajează investiţiile de peste graniţe în SUA, în timp ce oferă un precedent pentru practici dăunătoare în alte ţări”, conform raportului AP.