Rasmussen: Nimeni nu poate să mai aibă încredere în aşa-numitele garanţii ale Rusiei

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat vineri, după reuniunea cu preşedintele Traian Băsescu, că, după cum s-au desfăşurat lucrurile în Ucraina, nimeni nu poate să pună bază pe "aşa numitele garanţii ale Rusiei cu privire la suveranitate şi integritate teritorială".

"După ceea ce am văzut în Ucraina, nimeni nu poate să mai aibă încredere în aşa numitele garanţii ale Rusiei cu privire la suveranitate şi integritate teritorială. În 1994, Rusia a garantat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, şi ceea ce am văzut recent este o anexare ilegală, o înşfăcare a teritoriului cu forţa, deci nu cred că putem avea încredere în aşa numitele garanţii", a declarat Rasmussen.

În opinia secretarului general al NATO, Ucraina este cea care trebuie să îşi decidă singură viitorul statut.

"Noi avem un principiu fundamental, că fiecare naţiune trebuie să aibă dreptul de a-şi alege politicile de securitate, inclusiv afilierile la diverse alianţe. Deci, Ucraina va trebui să decidă, nu Rusia, nu noi, ci Ucraina, iar noi vom respecta [hotărârea sa, n.r.]", a subliniat oficialul.

Secretarul general al NATO a adăugat că acelaşi principiu se aplică şi atunci când vine vorba despre Republica Moldova.

"Solicităm respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei. Desigur, vrem ca Rusia să îşi respecte obligaţiile internaţionale şi să nu încerce să destabilizeze situaţia, nici în Moldova, nici în Ucraina", a afirmat Rasmussen.