SUA se încordează: exerciţii militare masive ”Fulgerul Global 14”

Bombardierul B-2 Spirit la baza aeriana Whiteman. MO. Noshir Gowadia un fost inginer care a ajutat la proiectarea bombardierului B-2, a fost gasit vinovat pe 9 august de furnizarea de secrete si servicii agentiilor de spionaj chineze
Bombardierul B-2 Spirit la baza aeriana Whiteman. MO. Noshir Gowadia un fost inginer care a ajutat la proiectarea bombardierului B-2, a fost gasit vinovat pe 9 august de furnizarea de secrete si servicii agentiilor de spionaj chineze (Bennie J. Davis / USAF via Getty Images)

Centrul de Comandă Strategică a Statelor Unite, responsabil cu forţele implicate într-un război nuclear, vor începe, luni, exerciţiile militare pe scară largă ”Fulgerul Global 14”, la numai câteva zile după ce Rusia a efectuat un exerciţiu militar masiv, care ar fi simulat combaterea unui atac nuclear venit din partea Statelor Unite şi a NATO, a notat Free Beacon.

Exerciţiile militare vor mobiliza cel puţin zece bombardiere B-52 şi şase bombardiere strategice B-2 Spirit şi vor dura până pe 16 mai. Northrop Grumman B-2 Spirit este un bombardier strategic american, care poate pătrunde în zonele de apărare anti-aeriene şi poate lansa până la 16 bombe nucleare B-83.

Exerciţiile, plănuite cu mai bine de un an în urmă, au început la numai câteva zile după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a participat la ceea ce oficialii Apărării ruse au denumit, un exerciţiu militar masiv care simula combaterea unui atac nuclear din partea SUA şi NATO.

Stratcom a precizat, într-o aparentă referinţă la exerciţiile militare ruse, că ”momentul acestor exerciţii nu are legătură cu evenimentele din lumea reală”.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Rusia rămân aprinse din cauza anexării militare peninsulei ucrainene Crimeea şi a conflictelor din estul Ucrainei.

Secretarul Apărării, Chuck Hagel, a refuzat, duminică, să catalogheze Rusia drept un inamic, în ciuda adversităţii din Ucraina.

”Nu suntem la război cu Rusia, un inamic este cel cu care te afli în război, sau nu?”, a întrebat Hagel. Rusia este ”un adversar în Ucraina, asta e sigur”, a adăugat acesta.

Oficialii SUA au afirmat că Rusia continuă să menţină între 40.000 şi 80.000 de trupe foarte aproape de graniţa cu Ucraina.

Rusia încearcă să creeze un stat federativ în Ucraina ca parte a planului anunţat de Putin de a reface Uniunea Sovietică. Putin consideră că multe fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, fac parte din ”imperiul rus”, cel puţin conform ”adevărului istoric”.

În timpul exerciţiilor militare ruse au fost lansate rachete cu focoase nucleare false, precum rachetele intercontinentale Topol SS-25 şi rachete balistice SS-N-23, care au fost lansate de pe submarine.

”Odată cu schimbările tehnologice, se schimbă şi ameninţările. Acest exerciţiu ne oferă oportunitatea de a încorpora cea mai actuală tehnologie şi cele mai curente tehnici”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Stephanie Bounds.

Centrul de Comandă Strategică al SUA ”îşi îmbunătăţeşte constant capabilităţile de a respinge, descuraja, şi înfrânge orice ameninţare curentă sau actuală la adresa Statelor Unite şi a aliaţilor noştri”, a adăugat Bounds.

Mark Schneider, un fost oficial al strategiei nucleare de la Pentagon, a declarat că exerciţiile ruse par să fie un mesaj politic către Occident.

Recent, Washington a refuzat o propunere din partea Rusiei menită să rezolve situaţia apărării anti-rachetă din Europa, inclusiv a scutului Aegis. Moscova se opune radarelor şi interceptoarelor anti-rachetă din Europa de Est şi acuză Statele Unite că vrea să anuleze potenţialul rachetelor ofensive ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe