Rusia încearcă să blocheze scurgerea de capital, interzice transferurile de bani în străinătate
focus
alte articole

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni măsuri de urgenţă menite să susţină căderea rublei, inclusiv interzicerea transferului de bani în străinătate în cazul rezidenţilor şi forţarea exportatorilor să cumpere moneda, transmite Barron's.
Sancţiunile impuse de Occident în weekend au avut un impact imediat la Moscova luni, rubla scăzând la un nivel record, iar Banca Centrală dublându-şi rata dobânzii cheie la 20%.
Un decret al Kremlinului a interzis transferurile de numerar şi a spus că exportatorii vor fi acum obligaţi să deţină 80% din rezervele lor în ruble, ceea ce înseamnă că mari grupuri, precum gigantul energetic Gazprom, ar trebui să cumpere moneda naţională.
Televiziunea de stat a arătat o întâlnire a lui Putin cu premierul său, ministrul de Finanţe, şeful celei mai mari bănci private din ţară - Sberbank, şi Banca Centrală.
„V-am invitat aici să vorbiţi despre probleme legate de economie”, le-a spus el. „Mă refer, desigur, la sancţiunile pe care aşa-numita comunitate occidentală – imperiul minciunii – încearcă să le implementeze împotriva ţării noastre”.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliştilor că „sancţiunile occidentale împotriva Rusiei sunt dure, dar ţara noastră are potenţialul necesar pentru a compensa daunele”.
Sancţiunile occidentale sunt menite să blocheze accesul băncilor ruseşti din sistemul financiar internaţional şi să limiteze capacitatea Băncii Centrale ruse de a-şi folosi rezervele pentru a sprijini moneda naţională aflată în dificultate.
Statele Unite au declarat luni că au interzis toate tranzacţiile americane cu Banca Centrală a Rusiei şi şi-au îngheţat rezervele, în timp ce Elveţia a mai menţionat că va adopta aceleaşi măsuri anunţate de UE la sfârşit de săptămână.
Valoarea rublei în raport cu dolarul este de aproximativ o treime din nivelul ei din 2014, înainte ca Putin să anexeze regiunea Crimeea din Ucraina.
Potrivit lui Serghei Khestanov, consilier la Open Broker, o societate de brokeraj, citat de Barron, Rusia poate supravieţui sancţiunilor doar dacă va continua să exporte gaze şi petrol.
„Atâta timp cât nu vor exista sancţiuni reale asupra exporturilor ruseşti, mai ales petrol şi gaze, nu va exista o catastrofă”, a afirmat el, adăugând în acelaşi timp că „oamenii vor simţi, desigur, efectele”.
Prăbuşirea rublei a reînviat amintirile despre instabilitatea financiară din anii 1990, când milioane de ruşi şi-au văzut economiile evaporându-se sub efectul devalorizării monedei şi al inflaţiei în creştere.
Devalorizarea uriaşă a rublei ar putea alimenta inflaţia în Rusia, în timp ce sancţiunile vor afecta capacitatea companiilor care nu au legătură cu energia de a exporta şi importa bunuri şi servicii.
Între timp, creşterea masivă a ratelor dobânzilor va creşte şi costul împrumuturilor, lovind consumatorii şi companiile ruse cu datorii.
Bursa de la Moscova a fost închisă toată ziua luni, pentru a preveni ceea ce se aşteaptă să fie o vânzare masivă a acţiunilor ruseşti la deschidere.