SUA taie accesul Băncii Centrale a Rusiei de la tranzacţiile în dolari şi blochează fondul rus de investiţii directe
focus
alte articole

Statele Unite au interzis tranzacţiile în dolari americani cu Banca Centrală a Rusiei şi au blocat fondul rus de investiţii directe, potrivit unor oficiali seniori ai administraţiei prezidenţiale, transmite CNN.
Acţiunea va avea consecinţe extrem de dure pentru că blochează unele căi de atenuare a efectului sancţiunilor precedente pentru Rusia.
Măsurile sunt menite să împiedice accesarea, de către Rusia, a fondului de urgenţă, despre care oficialii americani au spus că Moscova se aştepta să se poată baza în timpul invaziei Ucrainei.
Noile sancţiuni vor bloca fondurile în dolari SUA pe care Rusia le putea folosi pentru a amortiza căderea rublei.
Noile sancţiuni majore, impuse împreună cu Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Canada, UE şi alţii, survin într-un moment în care economia Rusiei este deja în cădere liberă.
„Nicio ţară nu este imună sancţiunilor”, a spus un oficial de la Casa Albă, potrivit CNN.
"Seiful folosit pentru război al lui Putin, cu rezerve valutare în valoare de 630 de miliarde de dolari, poate fi folosit pentru a proteja moneda, prin vânzarea acelor rezerve în schimbul cumpărării rublei".
„După sancţiunile de astăzi, acest lucru nu va mai fi posibil, iar fortăreaţa rusească va deveni un mit”.
Într-o convorbire telefonică cu reporterii ce a avut loc luni dimineaţa, un oficial american a spus că această mişcare reprezintă "rezultatul unor luni de planificări şi pregătiri în rândul guvernelor noastre folosind canale tehnice, diplomatice şi politice, inclusiv la cele mai înalte niveluri".
"Am fost pregătiţi, iar asta ne-a permis să acţionăm în câteva zile şi nu în săptămâni sau luni - după ce Vladimir Putin a escaladat situaţia", a spus oficialul.
"Strategia noastră, în esenţă, este să ne asigurăm că economia rusă se află în regres atât timp cât preşedintele Putin decide să ducă mai departe invazia Ucrainei", a spus un alt oficial al administraţiei Biden.
Occidentul a impus săptămâna trecută mai multe sancţiuni împotriva unor bănci, companii, a preşedintelui rus Vladimir Putin, a ministrului de Externe şi a şefului de stat major, după ce forţele ruseşti au invadat Ucraina.
Pentru a atenua impactul sancţiunilor asupra consumatorilor de energie din SUA şi Europa, Trezoreria americană va scuti de sancţiuni companiile din energie, ceea ce reprezintă o reducere semnificativă a efectului punitiv.
Sancţiunile blochează complet şi Fondul rus de investiţii directe şi pe directorul său executiv, Kirill Dmitriev. Oficialii au spus că sunt „simboluri ale corupţiei profunde a Rusiei şi a implicării sale globale” în afacerile interne ale altor state.
„Acţiunile de astăzi reprezintă cele mai semnificative acţiuni pe care Trezoreria SUA le-a întreprins împotrivă unei economii şi a activelor de această dimensiune”, a spus un alt oficial.