Aproape de faliment, Ucraina amână plata pentru gazul rusesc
alte articole
Ucraina, aflată în pragul falimentului, a semnalat că s-ar putea să amâne plata facturii de peste un miliard de dolari pentru gazul natural rusesc – ca parte a unui acord intermediat de UE pentru a reporni livrarea de gaz natural suspendată în iunie.
Oficialii UE au lucrat asupra unui acord în urmă cu două săptămâni prin care Ucraina ar urma sa plătească Moscovei 1,45 miliarde USD pentru facturile neplătite la gaz – o încercare de a relaxa blocajul generat de preţuri şi de a înlătura ameninţarea ce planează asupra Europei, care depinde de Ucraina ca un punct esenţial de tranzit pentru combustibil.
Dar, Rusia a insistat că Ucraina trebuie să plătească în avans alte 760 milioane USD pentru 2 miliarde de metri cubi de gaz, ce ar urma sa livraţi în această lună, conform companiei ruseşti de gaz Gazprom.
Ţinând cont de vremea relativ blândă din centrul Ucrainei – temperaturile diurne sunt de circa 10 grade Celsius şi se prognozează menţinerea lor la acest nivel pentru următoarele 10 zile – un oficial al companiei energetice ucrainene de stat Naftogaz a declarat joi că importurile vor depinde de vreme şi de consum.
Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kupriyanov, a confirmat că încă nu s-au făcut niciun fel de plăţi.
De la încheierea acordului intermediat de UE la sfârşitul lunii octombrie, Kievul, care încă se află într-un conflict armat cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării, a experimentat o scădere a monedei naţionale cu o cincime faţă de dolar şi o diminuare a rezervelor sale în valută.
“Naftogaz va încerca să scadă la minimum importurile de gaze pentru a reduce cheltuielile, mai ales, ţinând cont de nivelul monedei naţionale şi a rezervelor de valută străină”, a declarat Valentin Zemlianksi, analist în sectorul energetic şi fost purtător de cuvânt pentru Naftogaz.
Ucraina a cerut un ajutor financiar suplimentar din partea Europei, pentru a-şi acoperi nevoile energetice, dar Bruxelles-ul a declarat că UE nu va oferi o “punte financiară” şi că, semnând acordul intermediat, Ucraina a confirmat că este capabilă să cumpere orice cantitate de gaz suplimentară în această iarnă.
Comisia Europeană a confirmat, de asemenea, că Ucraina încă nu a cumpărat gaze din Rusia, adăugând: Kievul ar trebui să îşi finanţeze de unul singur cumpărările, fără ajutor european.
Kievul, care obişnuia să primească aproximativ 50% pentru nevoile sale de gaze din Rusia, primeşte, de asemenea, o anumită cantitate de gaze din partea unor ţări europene, precum Slovacia şi Polonia.
Conform companiei ucrainene Ukrtransgaz, ce deţine monopolul în transportarea gazelor, consumul şi vânzările de gaze din centrele de depozitare au înregistrat o scădere de la începutul acestei luni.
Consumul de gaz a atins 70,3 miliarde de metri cubi pe zi pe 9 noiembrie, o scădere cu 27% faţă de 1 noiembrie.
S-ar putea ca Ucraina, neplătind Moscovei factura, să aştepte deciziile în procesele pe care le-a deschis la Tribunalul de Arbitraj din Stockholm, prin care contestă preţul stabilit în contractele încheiate cu Rusia pe termen lung pentru gaze. Moscova a deschis, la rândul său, un proces la acelaşi tribunal cu privire la datoriile neplătite pentru gaz ale Ucrainei.
Rusia asigură aproximativ un sfert din consumul de gaze al UE şi aproximativ jumătate din acea cantitate este livrată prin Ucraina.
Astfel, Europa monitorizează situaţia cu multă atenţie şi preocupare, ţinând cont de posibilitatea relansării pe deplin a războiului din estul Ucrainei, precum şi de faptul că două neînţelegeri anterioare asupra preţului la gaze între Rusia şi Ucraina, în 2006 şi 2009, au afectat livrările de gaz către statele UE.
Dar, până în prezent, Rusia nu a oprit livrările de gaze către UE şi a promis că îşi va onora contractul cu partenerii săi europeni în ceea ce priveşte livrarea de gaze.