Komorowski: Rusia ar fi trebuit să-şi arate măreţia prin succese şi nu prin intimidarea vecinilor săi

Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski.
Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Rusia ar fi trebuit să-şi arate măreţia printr-o 'creştere a nivelului de viaţă al cetăţenilor săi şi nu provocând teamă printre vecini', a declarat duminică preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, într-un interviu acordat televiziunii de ştiri cehe ÈT24, citată de agenţia de presă ucraineană Unian.

'Îmi este frică de o astfel de Rusie', a exclamat şeful statului polonez.

'Rusia este o mare putere, care îşi poate dovedi grandoarea în mod diferit. Mi-aş dori, şi spun acest lucru cu sinceritate, ca Rusia să se hotărască pentru modernizare şi dezvoltare economică, pentru cooperarea cu ţările vecine', a afirmat Komorowski.

Deşi declarase iniţial că nu va accepta niciodată aderarea Poloniei, Cehiei, Ungariei, Slovaciei şi a ţărilor baltice la NATO şi UE, Moscova s-a împăcat până la urmă cu ideea, a spus preşedintele polonez, adăugând că prin urmare Rusia trebuia să prevadă şi 'ambiţiile prooccidentale ale Ucrainei'.

El de asemenea consideră că atunci când o Ucraina de succes va convinge societatea rusă că viaţa în Ucraina devine mai bună, şi Rusia va încerca să meargă pe aceeaşi cale. 'Numai atunci se vor deschide posibilităţi pentru modernizarea statului rus. Atunci Rusia va deveni alta', a opinat preşedintele polonez, în cadrul reuniunii Grupului de la Vişegrad, care s-a desfăşurat duminică la Bratislava. La aceasta reuniune a organizaţiei, care grupează patru central-europene - Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria - a participat şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în calitate de invitat.