Rusia este ”indignată” de vandalizarea monumentului sovietic din Sofia

Monumentul sovietic din Sofia în culorile galben-albastru.
Monumentul sovietic din Sofia în culorile galben-albastru. (captură youtube.com)

Astăzi Ministerul de Externe al Bulgariei a primit o plângere din partea ministerului de Externe al Rusiei, prin care îşi prezintă ”indignarea” cu privire la vandalizarea Monumentului Armatei Sovietice din Sofia, notează ITAR-TASS.

În noaptea de 22 februarie Monumentul Armatei Sovietice din Sofia fost vopsit în galben albastru în solidaritatea cu euromaidanul din Ucraina.

Ministrul de Externe al Rusiei a mai cerut ”demararea investigaţiilor privind incidentului de vandalizare, condamnarea răufăcătorilor şi restaurarea monumentului la condiţii prezentabile”.

Unul din soldaţii sovietici din prim planul monumentului a fost vopsit în galben-albastru, cu mesajul ”Glorie Ucrainei” scris dedesubt în ucraineană. Alături de soldatul vopsit a fost pus şi un steag în culorile Ucrainei.

Mai multe mesaje obscene la adresa preşedintelui rus, Vladimir Putin, au fost incluse în graffiti-ul de pe monumentul sovietic. Monumentul a mai fost vopsit de trei ori până acum de către răufăcătorii neidentificaţi.

Ziua de 22 februarie a fost istorică pentru Ucraina a reprezentat punctul final al protestelor anti-guvernamentale încheiate cu victoria EuroMaidanului. Pe fondul tensiunilor din Kiev, zeci de statui din epoca sovietică, cu Stalin şi cu Lenin, au fost dărâmate în luna decembrie pe teritoriul Ucrainei.