Rusia este ”indignată” de vandalizarea monumentului sovietic din Sofia

Ministerul de Externe al Bulgariei a primit o plângere din partea ministerului de Externe al Rusiei, prin care îşi prezintă ”indignarea” cu privire la vandalizarea Monumentului Armatei Sovietice din Sofia
Monumentul sovietic din Sofia în culorile galben-albastru. (captură youtube.com)
P. P.
25.02.2014

Astăzi Ministerul de Externe al Bulgariei a primit o plângere din partea ministerului de Externe al Rusiei, prin care îşi prezintă ”indignarea” cu privire la vandalizarea Monumentului Armatei Sovietice din Sofia, notează ITAR-TASS.

În noaptea de 22 februarie Monumentul Armatei Sovietice din Sofia fost vopsit în galben albastru în solidaritatea cu euromaidanul din Ucraina.

Ministrul de Externe al Rusiei a mai cerut ”demararea investigaţiilor privind incidentului de vandalizare, condamnarea răufăcătorilor şi restaurarea monumentului la condiţii prezentabile”.

Unul din soldaţii sovietici din prim planul monumentului a fost vopsit în galben-albastru, cu mesajul ”Glorie Ucrainei” scris dedesubt în ucraineană. Alături de soldatul vopsit a fost pus şi un steag în culorile Ucrainei.

Mai multe mesaje obscene la adresa preşedintelui rus, Vladimir Putin, au fost incluse în graffiti-ul de pe monumentul sovietic. Monumentul a mai fost vopsit de trei ori până acum de către răufăcătorii neidentificaţi.

Ziua de 22 februarie a fost istorică pentru Ucraina a reprezentat punctul final al protestelor anti-guvernamentale încheiate cu victoria EuroMaidanului. Pe fondul tensiunilor din Kiev, zeci de statui din epoca sovietică, cu Stalin şi cu Lenin, au fost dărâmate în luna decembrie pe teritoriul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor