China cere socoteală Statelor Unite pentru primirea lui Dalai Lama la Casa Albă
alte articole
Vicepremierul chinez de Externe, Zhang Yesui, l-a convocat vineri pe Însărcinatul american cu Afaceri la Beijing, Daniel Kritenbrink, pentru a protesta faţă de întâlnirea între Barack Obama şi Dalai Lama, a anunţat Xinhua, agenţia de presă a partidului comunist chinez.
Vicepremierul Chinei a afirmat că o astfel de acţiune va aduce atingeri grave cooperării şi relaţiilor dintre China şi Statele Unite şi a făcut apel către SUA "să înceteze să intervină în afacerile interne ale Chinei", în special în problema tibetană: "Problema tibetană aparţine Chinei, iar Statele Unite nu au dreptul să intervină", a declarat Zhang.
Reamintim că vineri, Barack Obama, a avut o întrevedere la Casă Albă cu Dalai Lama, liderul spiritual tibetan în exil. Obama şi Dalai Lama au petrecut o oră în Biroul Oval, sala în care, în mod tradiţional, sunt primiţi şefii de stat. Întâlnirea s-a desfăşurat cu uşile închise, fără prezenţa reprezentanţilor presei.
Prealabil întâlnirii, Washingtonul informase, prin purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale la Casa Albă, Caitlin Hayden că preşedintele american îl va întâlni pe Dalai Lama în calitate de lider religios şi cultural respectat pe plan internaţional, în semn de îngrijorare faţă de gravele încălcări ale drepturilor omului comise de către China. Anticipând reacţia virulentă a Chinei, oficialii americani au mai precizat că privesc Tibetul ca pe o parte a Chinei şi nu susţin independenţa acestei regiuni.
Cu toate acestea, China l-a acuzat pe Obama că l-a lăsat pe Dalai Lama să se folosească de Casa Albă pentru a promova activităţile anti chineze. Înainte de întâlnire, purtătoarea de cuvânt a ministerului chinez de externe, Hua Chunying, a afirmat că întâlnirea reprezintă „o interferenţă serioasă în politica internă a Chinei", conform The Guardian.
China a avut o reacţie la fel de acidă şi în 2011, după ce Obama s-a întâlnit cu Dalai Lama, însă nu a luat măsuri de natură să afecteze relaţiile diplomatice între cele două ţări.
În schimb, în anul 2012, Beijingul a sistat relaţiile diplomatice la nivel înalt cu Anglia, timp de aproape un an, după ce premierul britanic, David Cameron s-a întâlnit cu Dalai Lama. Relaţiile au fost reluate după ce primul ministru britanic a promis că nu se va mai întâlni niciodată cu liderul spiritual tibetan.
China este cunoscută pentru agresivitatea cu care presează terţii pentru a-l ostraciza pe Dalai Lama. Liderul spiritual şi politic al Tibetului, care a trebuit să fugă în 1959 din ţara sa în urma invaziei chineze, face frecvent turneuri în Occident pentru a susţine nonviolenţa şi moralitatea. Pentru Tibet, Dalai Lama nici măcar nu cere independenţa totală, ci doar autonomia reală - posibilitatea de a păstra cultura şi tradiţiile milenare.