Vremea „recompenselor” pentru crimele din Ucraina. 50 de persoane, puse sub acuzare

Imagine de la protestele anti Ianukovici, Kiev.
Imagine de la protestele anti Ianukovici, Kiev. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

După ce confruntările violente din Kiev au lăsat în urmă în jur de 100 de victime, oamenii au început să caute vinovaţi. Astfel că, vor fi puse sub acuzare peste 50 de persoane, în frunte cu preşedintele Viktor Ianukovici şi fostul ministru de Interne.

Ministrul interimar de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a anunţat emiterea un mandat de arestare pentru „uciderea în masă” a civililor, din ultimele trei luni de proteste, pe numele fostului preşedinte, Viktor Ianukovici, şi al altor funcţionari loiali acestuia. Agenţia Interfax susţine că este vorba despre peste 50 de persoane, inclusiv oficiali de rang înalt din cadrul forţelor de ordine, care vor fi acuzate de uciderea demonstranţilor la Kiev.

"O anchetă a fost lansată împotriva unor oficiali de rang înalt pentru organizarea unor crime masive, vizând aproximativ 50 de persoane", a declarat noul procuror general ucrainean Oleh Mahniţki.

Ianukovici a fugit din capitala ucraineană în timpul zilei de vineri, iar sâmbătă Parlamentul a votat în unanimitate demiterea acestuia din funcţia de preşedinte. Presa locală susţine că Ianukovici a încercat să fugă din ţară, însă a fost oprit pe aeroportul din Doneţk iar acum se ascunde în estul ţării.

Parlamentul ucrainean a solicitat Curţii Penale Internaţionale să demareze o anchetă în ceea ce-l priveşte pe fostul preşedinte Viktor Ianukovici pentru crime contra umanităţii.