Rusia cere ajutorul Iranului pentru evitarea sancţiunilor impuse de SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său iranian Hassan Rohani Hassan, 13 septembrie 2013.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său iranian Hassan Rohani Hassan, 13 septembrie 2013. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Moscova a convocat, miercuri, ambasadorul Iranului pentru a-i cere ajutorul privind modalităţile în care poate evita, sau uşura, sancţiunile impuse de Statele Unite în urma agresiunii din Ucraina.

Adjunctul ministrului de finanţe, Alexei Moiseev, l-a chemat pe ambasadorul iranian, Mehdi Sanayee, pentru o dezbatere pe tema strategiilor utilizate de Teheran în evitarea sancţiunilor americane, conform Fars News Agency.

Iran a dezvoltat în ultimii ani o serie de metode ilegale şi elaborate, încercând să evite şi uşureze sancţiunile aplicate de SUA asupra programului nuclear, asupra apărării şi asupra comerţului cu petrol.

Întâlnirea dintre cele două părţi poate fi un semn că Moscova a început să resimtă sancţiunile Statelor Unite impuse oficialilor ruşi şi companiilor.

Rusia este „dispusă să folosească experienţa Iranului în combaterea sancţiunilor Vestului”, a spus Moiseev.

Sancţiunile impuse de SUA asupra Rusiei au ţintit la îngheţarea conturilor bancare deţinute de înalţi oficiali de la Kremlin şi de persoanele asociate cu unele dintre companiile vitale pentru Kremlin.

Igor Sechin, şeful celei mai mari corporaţii petroliere a Rusiei, este una din ţintele sancţiunilor. Pe listă s-au aflat mai mulţi lideri din sectorul tehnologic cât şi persoane din anturajul apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Iranul a evitat cu succes sancţiunile impuse de Statele Unite asupra sectoarelor energetice şi petroliere.

Pe lângă rutele ilegale de ţiţei către ţări precum China, Teheranul a făcut comerţ cu aur şi alte bunuri preţioase cu ţări precum Turcia. A organizat mai multe reţele elaborate de companii şi reţele ilegale care i-au permis să obţină orice, de la componente nucleare la armament sau chiar bani.

Irakul a fost una din ţările care s-a evidenţiat pentru ajutorul oferit Iranului în evitarea sancţiunilor americane, uşurate anul trecut după acordul interimar privind programul nuclear al Iranului.

Moiseev a cerut îmbunătăţirea relaţiilor economice cu Iranul, discutând modalităţi în care se poate îmbunătăţi comerţul dintre cele două ţări.

Atât Sanayee cât şi Moiseev „au cerut o coordonare suplimentară între Iran şi Rusia la cea de a XI-a întâlnire a Comisiei Economice Comune”, care a fost programată în Teheran la sfârşitul acestui an.

De asemenea, mai mulţi oficiali de vârf ruşi au căutat să îmbunătăţească legăturile cu Iranul în ultimele luni.